Συμβουλές για τη προετοιμασία εξετάσεων για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Τι είναι ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας;

Ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας είναι ένα σύνολο νόμων και θέτει τις προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση των αλλογενών αλλοδαπών. Χρέος της αντίστοιχης δημόσιας υπηρεσίας του Κράτους είναι να τηρεί πιστά όλα όσα προβλέπει αυτός ο Κώδικας. Με τον νόμο 4735/2020 θεσμοθετήθηκε μια μεταρρύθμιση στη διαδικασία πολιτογράφησης των αλλογενών αλλοδαπών.

Τι είναι το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π);

Το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π), που θα αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι για πολιτογράφηση, επιβεβαιώνει ότι γνωρίζουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τους θεσμούς και την ιστορία της Ελλάδας επαρκώς, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη.

Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π);

Η απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π. θα γίνεται μετά από διαδικασία διαγωνίσματος (εξέτασης  που στηρίζεται στο παράδειγμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων), έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Τι γίνεται αφού αποκτήσει κανείς το Π.ΕΓ.Π.;

Με τον Ν. 4735/2020 ο αιτών, όταν αποκτήσει το Π.Ε.Γ.Π. θα περνάει στο τελικό στάδιο, που είναι μια σύντομη συνέντευξη από τρεις εισηγητές των Διευθύνσεων Ιθαγένειας. Εκεί αξιολογούν την κοινωνική και οικονομική του ένταξη.

Η διαδικασία της εξέτασης

Είναι δύσκολη η εξέταση;

Οι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας είναι μια αγχωτική διαδικασία για χιλιάδες αιτούντες στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Θεμάτων με τα απαιτητικά ερωτήματά της απέτρεψε αρκετούς από την εγγραφή στις εξετάσεις για την ελληνική ιθαγένεια τον Μάιο 2021, ωστόσο από τότε έχει παρατηρηθεί αύξηση και των συμμετεχόντων και των επιτυχόντων.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε αίτηση για τις  Εξετάσεις για την Ελληνική Ιθαγένεια, αλλά φοβάστε τη μεγάλη ύλη των θεμάτων, δεν είστε οι μόνοι. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού προετοίμασε για την εξεταστική περίοδο του Μαΐου 2021 και του Νοεμβρίου 2021 μαθήτριες και μαθητές οι οποίες πέρασαν τις εξετάσεις και μάλιστα με υψηλούς βαθμούς (85-96%). Κάποιες από τις διευκρινίσεις και τις συμβουλές που έχουν οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές μας θα μπορούσαν να σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Τι πρέπει να ξέρετε για να είστε προετοιμασμένοι για το νέο σύστημα εξέτασης;

  • Ένας εξεταζόμενος για ελληνική Ιθαγένεια σήμερα έχει να εξεταστεί σε 5 βασικές ενότητες: γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς της Ελλάδας. Για να περάσει τις εξετάσεις, πρέπει στο σύνολο των ενοτήτων το ποσοστό επιτυχίας του να είναι πάνω από 70%. Ταυτόχρονα, πρέπει να γράψει πάνω από μια «βάση» σε κάθε ενότητα: 66% για την ελληνική γλώσσα και 50% για τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες. Αυτό σημαίνει πως ένας εξεταζόμενος που έχει γενικό βαθμό 70/100, όμως έγραψε 60/100 στην ελληνική γλώσσα, απορρίπτεται.
  • Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων, εκτός από την ελληνική γλώσσα, θα είναι 20 στο σύνολο, με την εξής κατανομή: 4 θέματα Γεωγραφίας, 4 θέματα Πολιτισμού, 6 θέματα Ιστορίας και 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών.
  • Αναφορικά με την εξέταση της ελληνικής γλώσσας, στην «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να γράψουν ένα σύντομο κείμενο. Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα για τις εξετάσεις:

Από πού να ξεκινήσω το διάβασμα;

  • Το πιο πολύτιμο εργαλείο σας θα πρέπει να είναι η καλή, συστηματική μελέτη των θεμάτων. Δυστυχώς πολλά από τα θέματα στηρίζονται στην αποστήθιση. Είναι σημαντικό να έχετε διαβάσει καλά όλες τις ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους.
  • Για να μπορέσει να γίνει αυτή η καλή μελέτη, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε το διάβασμα τουλάχιστον 6 μήνες πριν την εξέταση, εάν εργάζεστε και δεν έχετε όλη την ημέρα για μελέτη.
  • Τα θέματα είναι πολλά (300, πολλά από τα οποία είναι…διπλά!) και αρκετά απαιτητικά, και καλό θα ήταν να έχετε ένα πρόγραμμα μελέτης που περιλαμβάνει και επανάληψη των ερωτήσεων που έχετε ήδη διαβάσει.
  • Να έχετε στο νου σας ότι έπειτα από κάθε εξέταση, ένα μέρος των θεμάτων ανανεώνεται, οπότε είναι πιθανό κάποια θέματα να αλλάξουν!
  • Θα βρείτε όλη τη Τράπεζα Θεμάτων μαζί με τις απαντήσεις στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Πώς να διαβάσω για την ενότητα της γλώσσας;

Η πιο «απρόβλεπτη» ενότητα είναι η ελληνική γλώσσα, καθώς περιέχει ασκήσεις ανοικτού τύπου – θα πρέπει να γράψετε ένα σύντομο κείμενο και να μιλήσετε με τον εξεταστή πάνω σε θέματα γενικής παιδείας. Επομένως:

  1. Είναι χρήσιμο να σκεφτείτε εάν έχετε κάποια αδύναμα σημεία στη γλώσσα, για παράδειγμα εάν δεν μπορείτε εύκολα να εκφράσετε προφορικά αυτά που σκέφτεστε, εάν κάνετε πολλά ορθογραφικά λάθη ή μπερδεύεστε με τη γραμματική στον γραπτό και προφορικό λόγο.
  2. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να τα βελτιώσετε είτε μόνοι σας (μελετώντας γραμματική ή ζητώντας από κάποιον να σας διορθώνει κάθε φορά που κάνετε κάποιο λάθος στην ομιλία σας).
  3. Διαβάστε εφημερίδες και άρθρα με θέματα γενικού ενδιαφέροντος, διαβάστε βιβλία, ακούστε ραδιοφωνικές εκπομπές ή podcast στον δρόμο για τη δουλειά ή στο σπίτι. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μάθετε λεξιλόγιο που ίσως σας φανεί χρήσιμο και να εξασκηθείτε στην κατανόηση της γλώσσας
  4. Η καλύτερη λύση, εάν έχετε τη δυνατότητα, είναι να κάνετε μαθήματα με κάποιον έμπειρο καθηγητή της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε ενηλίκους που θα μπορέσει εύκολα να καταλάβει τις ανάγκες σας και θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας.

Συνεχίζεται…!

Περισσότερες συμβουλές θα ακολουθήσουν στο blog του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

course material

Για ομαδικά (4-8 μαθητές) ή ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας για τις Εξετάσεις για την Ελληνική Ιθαγένεια μέσω Πολιτογράφησης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εδώ.

Go to Top