Η καρδιά της Σαντορίνης

sunrise santorini 1

Οία

Διεθνές Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Σαντορίνη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μετά από 28 χρόνια διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην Ικαρία, στη Λέσβο και στην Αθήνα, βρισκόμαστε πλέον στη Σαντορίνη. Από το 2014, τα καλοκαιρινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού γίνονται στην πανέμορφη Σαντορίνη, με την υποβλητική ατμόσφαιρα του ηφαιστειακού τοπίου, και συγκεκριμένα στο γραφικό Μεγαλοχώρι με τα γεμάτα φως κυκλαδίτικα χρώματα.

Οι μαθητές μας είναι μια παρέα ανθρώπων από όλον τον κόσμο που μιλά και εκφράζεται στα ελληνικά. Τραγουδά, χορεύει και συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού με κέντρο τη γνώση, το σεβασμό και την αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το κέφι της ελληνικής παράδοσης αλλά και το ανήσυχο πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας θα ζωντανέψουν μέσα από ήχους και λέξεις ελληνικές που εκφράζουν διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Για το 2024 θα προσφέρουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα βασισμένα στις ανάγκες σας, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων (+ 8 ώρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε εβδομάδα). Αν υπάρχουν και άλλοι συμμετέχοντες στο ίδιο επίπεδο θα κάνουμε ένα μικρό τμήμα.

Το 2024 προσφέρουμε:

Τα δίδακτρα καλύπτουν:

1,5 ώρα μάθημα κάθε μέρα Δε-Παρ, αν είστε μόνοι σας στην τάξη

2 ώρες μάθημα κάθε μέρα Δε-Παρ, αν είστε δύο μαθητές στην τάξη

3 ώρες μάθημα κάθε μέρα Δε-Παρ, αν είστε τρεις μαθητές στην τάξη

4ωρο μάθημα κάθε μέρα Δε-Παρ, αν είστε τέσσερις έως δώδεκα μαθητές στην τάξη

Θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των μαθητών στην τάξη σας έναν μήνα πριν την έναρξη των μαθημάτων σας.

 • Δείτε εδώ για τα δίδακτρα για το ιδιαίτερο μάθημα.
 • Εντατικά Προγράμματα Νέας Ελληνικής για μη φυσικούς ομιλητές διάρκειας δύο εβδομάδων: Το πρόγραμμα μαθημάτων λαμβάνει χώρα από Δευτέρα έως την επόμενη Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 16:30. Μπορείτε να λάβετε μέρος και σε μαθήματα μιας εβδομάδας, εάν επιθυμείτε.
 • Ταχύρρυθμα εισαγωγικά προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για αρχάριους (crash course 2 ωρών). Για τους επισκέπτες της Σαντορίνης που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας.
 • Μενού Δραστηριοτήτων: Γνωριμία με την πλούσια τοπική ιστορία και τις παραδόσεις του Αιγαίου, κατανόηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά και Ελληνικά. Οι  μαθητές των καθημερινών Προγραμμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες από το Μενού δωρεάν. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
Δραστηριότητες

Ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που μας εισάγει στην πλούσια τοπική ιστορία και τις παραδόσεις του Αιγαίου.Το πρόγραμμα πολιτιστικών – εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους μαθητές του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (20 ώρες/ εβδομάδα). Το πρόγραμμα προσφέρεται παράλληλα στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μία ή περισσότερες δραστηριότητες από το παρακάτω Μενού ως ατομικό ή ως ομαδικό πρόγραμμα.

Αυτό το crash μάθημα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε ελληνικά. Εισάγει στο βασικό λεξιλόγιο της καθημερινής επικοινωνίας. Θα ανακαλύψετε επίσης το ελληνικό αλφάβητο και λέξεις της ελληνικής ρίζας σε άλλες γλώσσες.

Μάθετε πώς να χαιρετάτε, να συστήνεστε και να παραγγείλετε ένα ποτό σε ένα καφενείο ή μία ταβέρνα. Ο δάσκαλος/ η δασκάλα ξεκινά με χαιρετισμούς και συστήνοντας τον εαυτό του/ της  στα ελληνικά, και στη συνέχεια διδάσκει το αλφάβητο και μερικές χρήσιμες λέξεις της καθημερινής επικοινωνίας. Χρησιμοποιεί κάρτες για να κάνει το μάθημα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Στο τέλος δίνει ως δώρο σε κάθε μαθητή/ μαθήτρια μια κάρτα με το δικό του/της όνομα στα ελληνικά.

Ο «Χορός του Ζορμπά» είναι γνωστός, αλλά στην Ελλάδα θα ανακαλύψετε πολλούς άλλους παραδοσιακούς χορούς, ειδικά όταν επισκέπτεστε διάφορα πανηγύρια. Το μάθημα ξεκινά με μια παρουσίαση και βίντεο, σχετικά με τους πιο δημοφιλείς χορούς, την ιστορία τους και τον ρόλο τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μετά μαθαίνουμε οι ίδιοι μερικά χορευτικά βήματα.

Η μάθηση μέσω του τραγουδιού είναι αποτελεσματική και διασκεδαστική! Μας βοηθά να εξασκήσουμε την προφορά μας στα ελληνικά, αλλά και να εκφραστούμε και να ξεπεράσουμε τα γλωσσικά εμπόδια.

Μετά την παρουσίαση για τα ελληνικά μουσικά είδη, μαθαίνουμε να τραγουδάμε κάποια τραγούδια. Για μη ελληνόφωνους, παρέχουμε τους στίχους σε λατινική γραφή, καθώς και μεταφράσεις στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

Μια βόλτα στους αμπελώνες του Μεγαλοχωρίου μας οδηγεί σε μια τοπική φάρμα έξω από το χωριό. Εκεί συναντάμε έναν ντόπιο αγρότη που μοιράζεται τα μυστικά του εδάφους της Σαντορίνης στο οποίο καλλιεργεί μερικά από τα νόστιμα προϊόντα του νησιού.

Στην αρχαιότητα η κατασκευή αγγείων ήταν ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Ανακαλύψτε ξανά αυτό το δημιουργικό παρελθόν και διαμορφώστε το δικό σας αριστούργημα, με τη βοήθεια του βραβευμένου τεχνίτη αγγειοπλάστη Ανδρέα Μάκαρη.

Η εμπνευσμένη ατμόσφαιρα του στούντιο του αγγειοπλάστη θα σας αφήσει χαλαρούς και αναζωογονημένους

Είναι χαρά μας να σας δείξουμε ένα οινοποιείο της Σαντορίνης. Επισκεπτόμαστε είτε τον Βενετσάνο, το πρώτο οινοποιείο του νησιού, είτε το Santo Wines, το μεγαλύτερο οινοποιείο των Κυκλάδων, που ανήκει στον συνεταιρισμό παραγωγών της  Σαντορίνης. Θα δοκιμάσετε τρία κρασιά, και θα ανακαλύψετε τα μοναδικά αρώματα της αμπελουργίας του νησιού. Είναι μια βραδιά αισθητηριακής απόλαυσης.

Η βόλτα μας οδηγεί μέσα από το παραδοσιακό Μεγαλοχώρι, ένα από τα ομορφότερα της Σαντορίνης. Μαθαίνουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό του και μιλάμε με ντόπιους για μια αυθεντική εικόνα της ζωής του χωριού. Ο περίπατος τελειώνει στην Καλντέρα, με την εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα από την τοποθεσία “Η καρδιά της Σαντορίνης”.

Η διαδρομή μας περνά μέσα από το Μεγαλοχώρι και τους γύρω αμπελώνες. Στη μια κατεύθυνση βρίσκεται ο Πύργος, το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης, με το όμορφο κάστρο του. Ο άλλος δρόμος οδηγεί στο Εμπορείο, επίσης με μεσαιωνικό κάστρο.

Αυτές οι δύο ατμοσφαιρικές βόλτες αποφεύγουν τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του νησιού και είναι ασφαλείς για όλους.

– Συμμετέχουν μαθητές των Προγραμμάτων Ελληνικής Γλώσσας χωρίς επιπλέον κόστος. Οι φίλοι και οι συγγενείς τους μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε δραστηριότητα με έκπτωση 50%.

– Κάθε δραστηριότητα διαρκεί περίπου 1,5-2,5 ώρες. Οι δραστηριότητες ξεκινούν συνήθως στις 19:00 τις καθημερινές, αλλά μπορούν να οργανωθούν και το πρωί κατόπιν αιτήματος. Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να μετακινηθούν το Σάββατο.

– Τα δίδακτρα για τις δραστηριότητες περιλαμβάνουν: μεταφορά από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Μεγαλοχώρι, γραπτό ενημερωτικό υλικό για το θέμα, διερμηνεία στα ελληνικά-αγγλικά και διδασκαλία από εκπαιδευτικό της ομάδας του HCC.

– Οι μαθητές των Προγραμμάτων Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχουν χωρίς επιπλέον κόστος. Οι φίλοι και οι συγγενείς τους μπορούν να επιλέξουν μία ή περισσότερες δραστηριότητες με 50% έκπτωση.

– Κάθε δραστηριότητα διαρκεί περίπου 2- 2,5 ώρες. Οι πολιτιστικές- εκπαιδευτικές δραστηριότητες ξεκινούν συνήθως στις 19:00 τις εργάσιμες μέρες, αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν και το πρωί, αν υπάρχει ενδιαφέρον. Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν το Σάββατο.

– Στο κόστος των δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται: μεταφορά από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Μεγαλοχώρι, γραπτό πληροφοριακό υλικό για το θέμα, διερμηνεία από ελληνικά σε αγγλικά, εισαγωγή από εκπαιδευτή της ομάδας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο A1 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ A1 (υπό έκδοση)  της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι  μαθητές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν κυκλοφορήσει.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούμενα: ύλη επιπέδου Α0,  αλφάβητο, σημαντικά ρήματα και ονόματα, επίθετα , προθέσεις, λεξιλόγιο καθημερινής ζωής, συστάσεις, χαιρετισμοί.

Ύλη /στόχοι: Επέκταση του λεξιλογίου, περισσότερες απλές επικοινωνιακές καταστάσεις και διάλογοι, συνέχεια της διδασκαλίας της βασικής γραμματικής (κλίση ουσιαστικών / επιθέτων, πληθυντικός αριθμός, απλός αόριστος, μέλλοντας, υποτακτική βασικών

ρημάτων). Εγχειρίδιο: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Α1 (υπό έκδοση)

Θεματική περιοχή-επικοινωνιακή περίσταση-Λεξιλόγιο

Παρουσιάζω τον εαυτό μου – ζητώ πληροφορίες και διευκρινίσεις – περιγράφω εξωτερική εμφάνιση ατόμου – στο τουριστικό γραφείο -τρόφιμα χρήματα – σχέδια για το μέλλον – ρούχα – μέρη του σώματος -στο αεροδρόμιο -δίνω οδηγίες – περιγράφω, γεγονός στο παρελθόν – εκφράσεις χρόνου -ο καιρός – η ώρα – σημειώματα – ζητώ συγνώμη, δίνω εξηγήσεις.

Μορφολογικές δομές (γραμματική-σύνταξη)

Θα είμαι – ιδιόκλιτα ρήματα: πάω, ακούω, τρώω, φταίω, λέω – αόριστες αντωνυμίες συστηματοποίηση των καταλήξεων ενικού και πληθυντικού ουσιαστικών (ος-ας-ης,/-α-η,/-ο-ι-μα) και επιθέτων (ος-α/η-ο) – μέλλοντας ρημάτων Α’ συζυγίας και ιδιόκλιτων ρημάτων – προσωπικές αντωνυμίες (αιτιατική αδύνατου τύπου) ερωτηματικές αντωνυμίες – αόριστος (-σα-ξα-ψα-εψα) και αόριστος δισύλλαβων και ιδιόκλιτων ρημάτων – ρήματα Β2 συζυγίας (αργώ) – δεικτικές αντωνυμίες-εισαγωγή στην υποτακτική (Α, Β1 και Β2 συζυγιών) – επιρρήματα χρόνου – ενεστώτας παθητικής φωνής των ρ. Α συζυγίας (έρχομαι, κάθομαι, γίνομαι, βρίσκομαι, σκέφτομαι, σηκώνομαι, πλένομαι, χάνομαι) και: κοιμάμαι, θυμάμαι, λυπάμαι, φοβάμαι.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο A2 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ A2 (υπό έκδοση)  της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι  μαθητές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν κυκλοφορήσει.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούμενα: Βασικό λεξιλόγιο, βασική γραμματική, γνωριμία με τον απλό αόριστο, μέλλοντα και υποτακτική, δυνατότητα επικοινωνίας σε απλές καθημερινές περιστάσεις.

Ύλη /στόχοι:δυνατότητα έκφρασης σε πιο σύνθετες περιστάσεις (περιγραφές, αφήγηση, συγκρίσεις, σχέδια για το μέλλον κλπ). Χρόνοι ενεργητικής φωνής, εισαγωγή στην προστακτική και στην παθητική φωνή.

Εγχειρίδιο: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Α2 (υπό έκδοση)

Θεματική περιοχή-επικοινωνιακή περίσταση- Λεξιλόγιο

Ζητώ κάτι, ζητώ άδεια – γιορτές – στα μαγαζιά ρούχων-αρέσκεια, απαρέσκεια – προσκαλώ και δέχομαι, αρνούμαι – ζητώ και δίνω συμβουλές – τρόφιμα – εκφράζω συναισθήματα – οικογενειακές σχέσεις – δίνω προσωπικά στοιχεία – φιλικό γράμμα – λεξιλόγιο χώρων σπιτιού, επίπλων – επαγγέλματα, χώροι εργασίας – περιγράφω αναμνήσεις – σχέδια για το μέλλον – δίνω οδηγίες – συγκρίσεις, επιρρήματα (τόπου, χρόνου, τρόπου, ποσού).Παραμύθι, ιστορίες γνωστών Ελλήνων.

Μορφολογικές δομές (γραμματική-σύνταξη)

Αόριστος και μέλλοντας δισύλλαβων ρημάτων Α συζυγίας – αόριστος και μέλλοντας Β συζυγίας (- ησα-ασα-εσα) – επιρρήματα τόπου – τρόπου – ποσού – παραθετικά επιθέτων – προσωπικές αντωνυμίες (γενική και αιτιατική αδύνατου τύπου) – πολύς: το επίθετο και το επίρρημα – Γενική ονομάτων – Προστακτική ενεργητικής φωνής (Α, Β, ιδιόκλιτων), προστακτική με προσωπικές αντωνυμίες. Υποκοριστικά ουδετέρων: -άκι – σύνδεση προτάσεων με συνδέσμους -επίθετα σε -ος-ιά-ό-θηλυκά ουσιαστικά σε -η/εις, -ος, – ουδέτερα ουσιαστικά σε – ος – υποτακτική αορίστου και ενεστώτα ενεργητικής φωνής Α, Β συζυγίας – χρόνοι ρημάτων: παρακείμενος, υπερσυντέλικος, συντελεσμένος μέλλοντας Α, Β1 συζυγίας ενεργητικής φωνής – παρατατικός Α, ενεργητικής φωνής – αόριστος και μέλλοντας των ρημάτων έρχομαι, γίνομαι, κάθομαι – αόριστος παθητικής φωνής ρημάτων Α και Β συζυγίας.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο Β1 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Β1  της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι σπουδαστές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (20 ευρώ αντί 23 ευρώ) ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούμενα: ύλη επιπέδου Α2, βασικό λεξιλόγιο καθημερινού λόγου.

Ύλη /στόχοι: διδασκαλία παθητικής φωνής, μετοχές, ιδιόκλιτα ουσιαστικά και επίθετα, χρήση προθέσεων και συνδέσμων, υποθετικοί λόγοι, εμπλουτισμός λεξιλογίου (οικογένεια, εργασία, διασκέδαση, δραστηριότητες του παρελθόντος, οικολογία, ταξίδι ). Συζητήσεις, έκφραση απόψεων με επιχειρήματα

Θεματική περιοχή-επικοινωνιακή περίσταση -Λεξιλόγιο περιγραφή και χαρακτηρισμός ατόμου – λεξιλόγιο για τον γάμο και τις συγγενικές σχέσεις – εκφράζω λύπη, απογοήτευση, απαισιοδοξία, φόβο – προτείνω – επίσημο γράμμα διαμαρτυρίας – συμφωνώ / διαφωνώ – ζητώ πληροφορίες – εκφράζω χαρά, προτίμηση, επιδοκιμασία – Λεξιλόγιο για τη διασκέδαση – Λεξιλόγιο για τη μουσική -Λεξιλόγιο για την εργασία – βιογραφικό σημείωμα -περιγράφω συνήθειες του παρελθόντος, οικολογία και φύση, ταξίδι

Μορφολογικές δομές (γραμματική-σύνταξη)

σχηματισμός του θηλυκού των επιθέτων-η κλητική, ανώμαλα παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων – επίθετα σε: -ής -ιά -ί, -υς – ια – υ, -ης-ης-ες, -ης-α-ικο — ουσιαστικά: -θηλυκά σε : η/εις, ος, ουδέτερα σε: -ον και ος – απλός και συνεχής μέλλοντας όλων των συζυγιών, προστατική συνεχής και απλή ενεργητικής φωνής και με 2 αντωνυμίες όλων των συζυγιών – παρατατικός Α, Β1 , Β2 ενεργητικής φωνής – Αόριστος παθητικής φωνής Α, Β1 , Β2 και μερικών ανώμαλων ρημάτων – το τελικό ν – ενεργητική και παθητική σύνταξη – η χρήση της απλής και της συνεχούς υποτακτικής – η χρήση ορισμένων συνδέσμων και επιρρημάτων – η αναφορική αντωνυμία ο οποίος / που – απόλυτα και τακτικά αριθμητικά.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο Β2 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Β2 (υπό έκδοση)  της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι  μαθητές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν κυκλοφορήσει.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούμενα: σχηματισμός χρόνων ρημάτων ενεργητικής και παθητικής, κλίση επιθέτων και ουσιαστικών σε όλες τις πτώσεις.

Ύλη /στόχοι: ολοκλήρωση της διδασκαλίας της βασικής γραμματικής (χρήση πτώσεων, χρόνων, ανώμαλα επίθετα και ουσιαστικά, σύνθετα ρήματα, αντωνυμίες, προστακτική), εμπλουτισμός λεξιλογίου (καθομιλουμένη αστικών κέντρων, ιδιωτισμοί). Μικρά κείμενα από εφημερίδες. Εξάσκηση στον προφορικό λόγο για μετάδοση πληροφοριών, προσωπικών απόψεων και συναισθημάτων.

Εγχειρίδιο: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Β2 (υπό έκδοση)

Θεματική περιοχή – επικοινωνιακή περίσταση – λεξιλόγιο

Λεξιλόγιο για τη γλώσσα και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας – συγκρίνω – περιγράφω μνημεία και τοποθεσίες – συμφωνώ / διαφωνώ, αθλήματα – η Ευρώπη σήμερα : λεξιλόγιο για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση – επίσημο γράμμα διαμαρτυρίας – βασικό λεξιλόγιο οικονομικής και τραπεζικής ορολογίας – εισαγωγή στη γλώσσα του τύπου, δελτίο ειδήσεων. Ευ ζην, ευεξία. Τεχνολογία και εφευρέσεις.

Μορφολογικές δομές (γραμματική – σύνταξη)

Παραθετικά, επίθετα σε ης-ης-ες, υς-ια-υ, ης-ια-ι, ηςα-ικο – αριθμητικά απόλυτα και τακτικά – θηλυκά ουσιαστικά σε -ος και ουδέτερα ουσιαστικά σε -ος – αόριστος και παρατατικός παθητικής φωνής Α-Β1 -Β2 συζυγίας – χρήση απλής και συνεχούς υποτακτικής – επιρρήματα σε: α και ως – η αύξηση στα σύνθετα ρήματα – αναφορικές αντωνυμίες και επιρρήματα – αρχαιόκλιτα επίθετα σε: ων-ουσα-ον, ύς-εία-ύ και τα: πας, μέγας, πολύς – υποθετικοί λόγοι Α-Β-Γ τύπου – προστακτική παθητικής φωνής Α-Β συζυγίας και ανώμαλες προστακτικές – ενεργητικές και παθητικές μετοχές.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο Γ1 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Γ1 της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι σπουδαστές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (20 ευρώ αντί 23 ευρώ) ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούµενα:Το πρόγραμμα των Β2, ικανότητα ανάγνωσης µικρών άρθρων εφηµερίδων.

Ύλη / στόχοι: Απόκτηση διευρυµένου λεξιλογίου (επίσηµα γράµµατα, δοκίµια, ιδιωτισµοί, παροιµίες, ειδικό θεµατικό λεξιλόγιο). Οι µαθητές εργάζονται σε συγκεκριµένα θέµατα µε σκοπό να τα παρουσιάσουν.

Θεµατική περιοχή – επικοινωνιακή περίσταση – Λεξιλόγιο

Ενότητες: Γάµος- Οικογένεια, Ισοτιµία των δύο φύλων, Πολιτική, Εργασία, Εκπαίδευση. Λεξιλόγιο για το γάµο, και τις οικογενειακές σχέσεις, ευχές, παροιµίες, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία – περιγράφω συνήθειες στο παρελθόν – συµµετέχω σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – Λεξιλόγιο για την πολιτική, εκφωνώ δηµόσια οµιλία – διηγούµαι γεγονός – λεξιλόγιο για τις εργασιακές σχέσεις – αίτηση – συστατική επιστολή – βιογραφικό σηµείωµα – επίσηµο γράµµα – περιγράφω ένα πολιτικό σύστηµα και τα προβλήµατά του – παράγωγα των λέξεων : πόλις, δήµος, κοινωνία – περιγράφω ένα εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματά του.

Μορφολογικές δοµές (γραµµατική-σύνταξη)

Συνηθισµένα λάθη: ότι, πώς, πού, ποια, ποιο – χρήση του παρατατικού ενεργητικής και παθητικής φωνής – σύνδεσµοι – ιδιόµορφες εκφράσεις σε προστατική – καταλήξεις της απλής καθαρεύουσας – σύνθετα του ρ. βάλλω – σύνταξη της αντωνυµίας: όσο – Αναφορικές προτάσεις – χρήση όλων των αντωνυµιών – κανόνες τονισµού – συνηθισµένα λάθη στην ορθογραφία, τη γραµµατική, την έκφραση, τη σύνταξη – όλοι οι υποθετικοί λόγοι – κανόνες συλλαβισµού – σύνθεση λέξεων µε προθέσεις και αχώριστα µόρια – ορθογραφία µετοχών – κατηγορίες παθητικών µετοχών – προφορά ορισµένων φθόγγων – σύνθετα µε την πρόθεση συν – φράσεις αρχαίας ελληνικής σε χρήση, ελληνικές λέξεις στις άλλες γλώσσες, ιδιωµατικές φράσεις για την εργασία.

Διδακτικά υλικά και εγχειρίδια

Για το επίπεδο Γ2 χρησιμοποιείται το βιβλίο ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Γ2 της Ιφιγένειας Γεωργιάδου , εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο οι σπουδαστές μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (20 ευρώ αντί 23 ευρώ) ή από τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το βιβλίο ΔΕΝ είναι απαραίτητο ωστόσο, καθώς πολλά υλικά του βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα.

Περιεχόμενο

Προαπαιτούμενα: Το πρόγραμμα των Γ1, εξοικείωση με την γλώσσα του Τύπου, εμπέδωση των κύριων μορφολογικών δομών.

Ύλη /στόχοι: Διεύρυνση θεματικού λεξιλογίου. Τοπικοί ιδιωματισμοί. Στοιχεία καθαρεύουσας και αρχαίας. Συμμετοχή σε συζητήσεις όπου οι σπουδαστές εκφράζονται με λογική ακρίβεια και σαφήνεια. Κανονικός ρυθμός ομιλίας.

Θεµατική περιοχή – επικοινωνιακή περίσταση – Λεξιλόγιο

Υγεία: (ιατρική, εθνικό σύστημα υγείας, διατροφή, φάρμακα)-μορφολογικές δομές: παραγωγή ονομάτων: λεξικά επιθήματα-μεγεθυντικά. Γλώσσα και Επικοινωνία (ιστορία της ελληνικής γλώσσας, η γλώσσα των νέων, η ξύλινη γλώσσα, καθαρεύουσα και διάλεκτοι) – μορφολογικές δομές: τα ρήματα σε ίζω – παραθετικά επιθέτων, επιρρημάτων και μετοχών – όλα τα ιδιόκλιτα ουσιαστικά – αρχαίοι τύποι ρήματος σε στερεότυπες φράσεις Έλληνες και ξένοι: μορφολογικές δομές: σύνθετα με τα: ξένος, αυτο- , λαμβάνω, πυρ, εκ – η εσωτερική αύξηση – μετοχές σε: ούμενος, ων-ουσα-ον, ων-ουσα-ουν, εις-εισα-εν, ας-ασα-αν, ων-ωσα-ων – αριθμητικά περιληπτικά, πολλαπλασιαστικά και αναλογικά. Οικονομία (οικονομική και τραπεζική ορολογία) – μορφολογικές δομές: παράγωγα και σύνθετα των: χρήμα, οικονομία – ρήματα σε ώμαι-αμαι-εμαι -ούμαι – επίθετα σε ην-ην-εν, σε υς-εια-υ – διαθέσεις του ρήματος – συγκεντρωτικός πίνακας επιρρημάτων – ρήματα παράγωγα από ουσιαστικά και επίθετα – πιθανολογική, ευχετική, δυνητική – αριθμητικά. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – Γλώσσα του τύπου: μορφολογικές δομές: χρήση της λέξης τύπος – σύνθετα του ρήματος λαμβάνω – επιρρήματα σε -ας, -ως- ορθογραφία μετοχών, ανώμαλες μετοχές, αναδιπλασιασμός μετοχής παθητικού παρακειμένου- σχηματισμός θηλυκού των ουσιαστικών – συντομογραφίες – αρκτικόλεξα. Εκκλησία και Κράτος: σχετικό λεξιλόγιο και φράσεις από την Αγία Γραφή – μορφολογικές δομές: ρήματα σε ίζω – αρχαίες προστακτικές σε προσευχές – δευτερεύουσες προτάσεις – ρήματα παράγωγα από ρήματα, ονόματα, άκλιτα – εσωτερική αύξηση ρημάτων, ανώμαλα ρήματα. Νεοελληνική Τέχνη: μορφολογικές δομές: φράσεις – σύνθετα – παράγωγα της λέξης τέχνη – φράσεις με το ρήμα κάνω – ζευγάρια λόγιων και λαϊκών λέξεων – παθητικοί αόριστοι σε -θην – επίθετα σε ων-ον.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στη Σαντορίνη

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-13:30 ή 11:30 έως 16:30 ( 1,5 έως 4 ώρες γλωσσικής διδασκαλίας/ημέρα )

Επιπλέον συμμετέχετε σε πολιτιστικές δραστηριότητες από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00 έως 19:30 ( 1,5-2 ώρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων*/ημέρα)

Επίπεδα ΟΜΑΔΙΚΟ
ΜΑΘΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
(4-12 μαθητές)
ΟΜΑΔΙΚΟ
ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ
(4-12 μαθητές)
ΟΜΑΔΙΚΟ
ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ
(4-12 μαθητές)
ΟΜΑΔΙΚΟ
ΜΑΘΗΜΑ
ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ
(4-12 μαθητές)
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ
ΜΑΘΗΜΑ
(1 μαθητής)
A1-Γ2 370€ 700€ 1000€ 1300€ 45€ / ώρα
(60 λεπτά)
Μαθήματα προετοιμασίας
για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας
370€ 700€ 1000€ 1300€ 45€ / ώρα
(60 λεπτά)
Ελληνική Λογοτεχνία για
Προχωρημένους Φοιτητές
470€ 800€ 50€ / ώρα
(60 λεπτά)
Ειδικά Μαθήματα 470€ 800€ 1000€ 1300€ 50€ / ώρα
(60 λεπτά)

1) Τα δίδακτρα περιλαμβάνουν:

 • Όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό
 • 4 ώρες μάθημα Ελληνικής Γλώσσας καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η διδασκαλία διεξάγεται στα ελληνικά με επικοινωνιακή (άμεση) μέθοδο. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούνται άλλες γλώσσες. Το μάθημα περιλαμβάνει ανάπτυξη και των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων, επικοινωνιακές δραστηριότητες, γλωσσικά παιχνίδια, ακουστική κατανόηση, παρουσιάσεις για τον ελληνικό πολιτισμό και projects των μαθητών.
 • 1,5-2 ώρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το Μενού Δραστηριοτήτων.
 • Πιστοποιητικό παρακολούθησης, Europass
 • Καφές, τσάι και μπισκότα παρέχονται καθημερινά στα διαλείμματα
 • Χρήση του Διαδικτύου και της μικρής βιβλιοθήκης και βιντεοθήκης του Κέντρου

2) Τα δίδακτρα δεν περιλαμβάνουν:

 • Διαμονή και διατροφή
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση. Οι μαθητές καλούνται να φροντίσουν μόνοι τους για ταξιδιωτική ασφάλιση
 • Αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια από/προς Σαντορίνη

3) Εάν έχετε εγγραφεί σε Εντατικό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και δεν έχει σχηματιστεί ομάδα τουλάχιστον 4 μαθητών σε κατάλληλο επίπεδο, θα σας προσφερθεί ΕΙΤΕ να έχετε λιγότερες ώρες μαθήματος την ημέρα Ή, εναλλακτικά, να πληρώσετε τα επιπλέον δίδακτρα για 4 ώρες μαθήματος την ημέρα ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών της ομάδας.

Τα δίδακτρα καλύπτουν:

1,5 ώρα μάθημα κάθε μέρα Δευτέρα-Παρασκευή,  αν είστε μόνοι σας στην τάξη

2 ώρες μάθημα κάθε μέρα Δευτέρα-Παρασκευή,  αν είστε δύο μαθητές στην τάξη

3 ώρες μάθημα κάθε μέρα Δευτέρα-Παρασκευή,  αν είστε τρεις μαθητές στην τάξη

4ωρο μάθημα κάθε μέρα Δευτέρα-Παρασκευή,  αν είστε τέσσερις έως δώδεκα μαθητές στην τάξη

Θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των μαθητών στην τάξη σας έναν μήνα πριν από την έναρξη των μαθημάτων σας.

4) Η κανονική διάρκεια για το Πρόγραμμα Ελληνικής Λογοτεχνίας είναι 2 εβδομάδες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μεγαλύτερα προγράμματα σε όλα τα επίπεδα.

Δίδακτρα για το Εντατικό Ομαδικό Πρόγραμμα ( 4-12 μαθητές στην ίδια τάξη): 2 εβδομάδες, Μ.Π.: 700 ευρώ (Ελληνική Λογοτεχνία: 800 ευρώ), 3 εβδομάδες: 1000 ευρώ, 4 εβδομάδες: 1300 ευρώ.

5) Τα παιδιά που συμμετέχουν στο μάθημα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο

6) 1 διδακτική ώρα = 60 λεπτά

7) Τα δίδακτρα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο 30 ημέρες πριν την έναρξη του μαθήματος. Ελέγξτε την πολιτική ακύρωσης .

Οι πληρωμές πρέπει να γίνονται μόνο αφού λάβετε σχετική επιστολή επιβεβαίωσης από τη Γραμματεία μας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα  εξατομικευμένα μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται όλον τον χρόνο στη Σαντορίνη και στην Αθήνα , οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για όλα τα επίπεδα και τα Ειδικά Μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα για Μεταφραστές και Διερμηνείς, Καθαρεύουσα, Νομική Ορολογία, Ελληνική Λογοτεχνία, Ελληνικά για παιδιά).

Δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα στη Σαντορίνη και στην Αθήνα:

Επίπεδα Γλώσσας Α1 – Γ2, Προετοιμασία για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (όλα τα επίπεδα), Εισαγωγικό Μάθημα για αρχάριους: 45 ευρώ την ώρα

Ειδικά Προγράμματα (Ελληνική Γλώσσα για Μεταφραστές και Διερμηνείς, Καθαρεύουσα, Νομική Ορολογία, Ελληνική Λογοτεχνία, Ελληνικά για παιδιά): 50 ευρώ την ώρα

Προσφέρονται εκπτώσεις και ειδικές τιμές σε ιδιαίτερα μαθήματα, ανάλογα με την περίοδο.

Καθηγητές

Όλοι οι καθηγητές του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού είναι πιστοποιημένοι και έμπειροι στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας σε ενηλίκους και σε εφήβους. Έχουν επίσης  εκπαίδευση και εμπειρία στη διαδικτυακή διδασκαλία και είναι όλοι φυσικοί ομιλητές της ελληνικής.

Μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά τους σημειώματα εδώ.

Ημερομηνίες

Ακαδημαϊκό Έτος 2024

Καλοκαίρι 2023 – Δια ζώσης – Κάθε 2 εβδομάδες (μπορείτε να παρακολουθήσετε πρόγραμμα μιας εβδομάδας όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα) – Ιδιαίτερα, εξατομικευμένα μαθήματα ελληνικής γλώσσας πραγματοποιούνται, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών
Περίοδος Ημερομηνία Έναρξης Ημερομηνία Λήξης Επίπεδο Είδος Μαθήματος
1

01/07/2024

08/07/2024

06/07/2024

13/07/2024

Α1,Α2,Β1,Β2,Γ1,Γ2 μάθημα μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων
2

15/07/2024

22/07/2024

20/07/2024

27/07/2024

Α1,Α2,Β1,Β2,Γ1,Γ2 μάθημα μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων
3 29/07/2024

05/08/2024

03/08/2024

10/08/2024

Α1,Α2,Β1,Β2,Γ1,Γ2 μάθημα μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων
4 12/08/2024

19/8/2024​

17/08/2024

24/08/2024

Α1,Α2,Β1,Β2,Γ1,Γ2 μάθημα μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων
Ταξίδι στη Σαντορίνη

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

Το ταξίδι από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί 6-8 ώρες και η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από τα 37,50 ευρώ. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο δρομολογούνται και ταχύπλοα πλοία που φτάνουν στη Σαντορίνη σε 4-5 ώρες. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει επίσης σύνδεση με την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Blue Star Ferries, www.bluestarferries.gr

HellenicSeaways, www.hellenicseaways.gr

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Υπάρχουν καθημερινά αρκετές πτήσεις που συνδέουν τη Σαντορίνη με την Αθήνα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30 λεπτά. Οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται από την περίοδο και ξεκινούν από τα 15 ευρώ. Να ελέγχετε τακτικά τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου υπάρχουν επίσης πτήσεις charter από περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές πόλεις.

AegeanAirlines, www.aegeanairlines.com

Τηλέφωνο στο αεροδρόμιο Σαντορίνης: +30 22860 28500

Ryanair: www.ryanair.com

Ellinair: www.ellinair.com

Volotea: www.volotea.com

Skyexpress: www.skyexpress.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι μαθητές διαμένουν σε άλλα ξενοδοχεία και πανσιόν με ειδικές μειωμέμνες τιμές. Ζητήστε μας τον κατάλογο με τα προτεινόμενα καταλύματα για τους μαθητές μας.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Για τη Σαντορίνη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει ανακηρυχθεί το ομορφότερο νησί της Μεσογείου και ένα από τα δέκα ομορφότερα μέρη στον κόσμο, με τοπίο που θα σας κόψει την ανάσα.

Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 7 χμ. από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού. Έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα και είναι ένα από τα λίγα χωριά που χαρακτηρίζονται, και τυπικά, ως παραδοσιακά. Περιτριγυρίζεται από αμπελώνες και είναι γεμάτο με εκκλησίες με δαντελένια καμπαναριά και με άσπρα σπίτια σε στενά δρομάκια.

Το Μεγαλοχώρι είναι πολύ κοντά στον Πύργο και στο Εμπορείο. Και τα τρία χωρία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, είναι ήσυχα ακόμα και τον Αύγουστο, και προσφέρουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό σε χαμηλές τιμές.

Θα βρείτε το σχολείο μας στη δεύτερη είσοδο του χωριού, απέναντι από την παραδοσιακή ταβέρνα του Γερομανώλη.

Πιστοποίηση

Το Κέντρο μας εκδίδει Βεβαίωση Παρακολούθησης για τα μαθήματα που πραγματοποιούνται. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι επίσημα αναγνωρισμένος οργανισμός ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και σχολή ξένων γλωσσών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (κωδικός ΕΟΠΠΕΠ 2101782/ 2018 και 2308668/2018).

Γλώσσα εργασίας

Τα ελληνικά είναι η γλώσσα εργασίας στα μαθήματα ελληνικών . Σε επίπεδο αρχαρίων χρησιμοποιούμε επίσης μερικές φορές αγγλικά ή/και γαλλικά. Όλοι οι δάσκαλοι μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Πολιτική ακύρωσης 
 • Πλήρης επιστροφή χρημάτων θα δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα εγγραφής στο πρόγραμμα (2 μήνες πριν από την έναρξη του μαθήματος)
 • Για καθυστερημένες ακυρώσεις δεν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, ο μαθητής δικαιούται να εγγραφεί εκ νέου εντός ενός έτους. Σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής πληρώνει το επιπλέον κόστος, εάν υπάρχει
 • Όταν γίνεται επιστροφή χρημάτων στους μαθητές, τα τραπεζικά έξοδα καταβάλλονται από αυτούς. Σε περίπτωση ακύρωσης του μαθήματος με ευθύνη του Κέντρου, θα δοθεί πλήρης επιστροφή χρημάτων στον μαθητή χωρίς επιπλέον χρέωση

Πάρτε μέρος


GALLERY