7 συμβουλές για να ξεκινήσετε τη μελέτη

Ξέρουμε το συναίσθημα. Ξέρεις ότι τελικά θα πρέπει να μελετήσεις και θα ξεκινήσεις να διαβάζεις σε ένα λεπτό, ναι, σίγουρα θα το κάνεις… Αλλά τελικά δεν φτάνεις πέρα από το να ανοίξεις το τετράδιό σου ή να ρίξεις μια ματιά σε ένα ρήμα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αρχίσεις να συγκεντρώνεσαι στο διάβασμα;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να δημιουργήσεις μια ήσυχη, χωρίς περισπασμούς “φωλιά μάθησης”:

  1.       Συγκέντρωσε όλες τις σημειώσεις, τα στυλό, τα ροφήματα και σχεδόν οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι για να μελετήσεις. Σκοπός είναι να μη χρειαστεί να αφήσεις τον χώρο μελέτης σου αφού ξεκινήσεις.
  2.       Συζήτησε λίγο με την οικογένειά σου, τους συγκάτοικους, τον σκύλο, οποιονδήποτε πιστεύεις ότι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Εξήγησε ευγενικά ότι είναι ώρες μελέτης και ότι θα ήθελες λίγη ηρεμία και ελάχιστους περισπασμούς.
  3.       Άδειασε τα εισερχόμενά σου. Εάν έχεις μηνύματα που απαιτούν τον χρόνο σου, σημείωσέ τα σε μια λίστα υποχρεώσεων, ώστε να μην αμελήσεις να τα τακτοποιήσεις μετά. Η επιστήμη το έχει αποδείξει: το multitasking δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη συγκέντρωση!
  4.       Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις της συσκευής σου και, στη συνέχεια, βάλε τη σε σίγαση για να αποφύγεις ήχους που θα σε διακόψουν. Άφησέ την σε ένα άλλο δωμάτιο, εάν είναι δυνατόν.
  5.       Αποσυνδέσου από οποιεσδήποτε εφαρμογές και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σου στέλνουν ενοχλητικές ειδοποιήσεις, εάν μελετάς από μια συσκευή.
  6.       Προετοιμάσου σωματικά και ψυχικά για μελέτη. Γέμισε ξανά το ποτήρι νερού σου, φτιάξε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και κοιμήσου καλά το προηγούμενο βράδυ.
  7.       Κάνε τις σημαντικές υποχρεώσεις της ημέρας – όπως να πληρώσεις έναν λογαριασμό ή να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου – πριν από την καθορισμένη περίοδο μελέτης, ώστε να μην τα σκέφτεσαι διαρκώς καθώς διαβάζεις.

Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα αυτά για να συγκεντρωθείς, αλλά εάν νιώθεις «πελαγωμένος/-η» και έχεις μια τάση να αναβάλλεις το διάβασμα, το να τακτοποιήσεις τις προτεραιότητες και τις σκέψεις σου θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος/-η.

Τι γίνεται με τη μουσική και όλες αυτές τις λίστες αναπαραγωγής μουσικής για μελέτη που έχω φτιάξει;

  • Η μουσική θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εστιάσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να σε εμποδίσει να εμπεδώσεις αυτό που μελετάς.
  •  Ένα κοινό στοιχείο είναι ότι όταν εστιάζεις στην απομνημόνευση ή στη μάθηση με βάση τη γνώση, όσο πιο θορυβώδες και πιο σύνθετο είναι ένα τραγούδι, τόσο η σκέψη σου απομακρύνεται από τις κρίσιμες πληροφορίες μπροστά σου. Εάν χρειάζεσαι ήχο για να μελετήσεις, προτίμησε ήρεμους, επαναλαμβανόμενους ήχους, όπως λευκό θόρυβο ή Lo-fi.

Απλώς ας έχεις κατά νου ότι κάθε μαθητής και μαθήτρια  είναι μοναδικοί. Στόχος σου είναι να ανακαλύψεις πώς να ενισχύσεις τις δικές σου μαθησιακές σας δεξιότητες με μια τεχνική που είναι αποτελεσματική για εσένα.

Τελευταία σημαντική συμβουλή! Μην διαβάζεις μόνο με τα μάτια: να διαβάζεις φωναχτά κάθε πρόταση ή και να την ξαναδιαβάζεις μερικές ακόμη φορές όλο και πιο γρήγορα.

2022-03-01T12:26:06+00:00Tags: , , |
Go to Top