3 συμβουλές για να θυμηθείτε ξανά τα ελληνικά σας μετά από ένα διάλειμμα

Ναι, δεν είναι απαραίτητο να ξεχάσετε τα ελληνικά σας, επειδή κάνατε ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων ή δύο μηνών, ακόμη και δύο ετών!

Κι αν δεν έχω εξασκήσει τα ελληνικά μου καθόλου εδώ και καιρό

Το να μάθετε μια ξένη γλώσσα είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο μερικές φορές να γίνει μια παύση. Μπορεί να μην μελετήσατε όσο θέλατε στις διακοπές των Χριστουγέννων, να νιώθετε ότι δεν θυμάστε τίποτε μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα ή απλώς να μην έχετε κάνει μαθήματα εδώ και χρόνια, επειδή είχατε πολλή δουλειά. Μην ανησυχείτε. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σάς δίνει τρεις συμβουλές για να επιστρέψετε στην εξάσκηση των ελληνικών σας.

1. Πιάστε το κουβάρι από την αρχή: διαβάστε φωναχτά

Εάν έχετε καιρό να διαβάσετε ελληνικά, φυσικά και θα έχετε ξεχάσει κάποια πράγματα. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να συνεχίσετε ακριβώς από εκεί όπου τα αφήσατε! Πρέπει να πάρετε τον χρόνο σας, να πάτε λίγα βήματα πίσω και να κάνετε πρώτα μια καλή επανάληψη σε όλα όσα έχετε μάθει. Μην σκέφτεστε ότι αυτό σας κρατάει πίσω, αλλά να σκέφτεστε ότι σας κάνει πιο σίγουρους γι’ αυτά που ξέρετε. Έτσι, όταν προχωρήσετε σε καινούριες γνώσεις, θα νιώθετε και θα είστε καλά προετοιμασμένοι. Ρίξτε μια ματιά στις προηγούμενες σημειώσεις σας και κάντε λίγη εξάσκηση στη φωναχτή ανάγνωση.  Απλώς διαβάστε με φωνή και, αν έχετε και το ακουστικό, κάντε κάτι καλύτερο: ακούτε μια φράση, κάντε pause και επαναλάβετε. Ξανακάντε το ίδιο με την ίδια παράγραφο, πιο γρήγορα.

2. Ξεκινήστε με μικρά βήματα

Δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσετε αμέσως εντατικά μαθήματα για να αρχίσει ξανά το ταξίδι σας στην ελληνική γλώσσα. Βρείτε ένα ομαδικό μάθημα  που θα σας επιτρέψει να επικοινωνήσετε με συμμαθητές και να μάθετε και από τα λάθη τους, χωρίς να είστε αναγκασμένοι να πηγαίνετε πολύ  γρήγορα, με ρυθμό ιδιαίτερου μαθήματος. Πάρτε τον χρόνο σας ώστε να εντοπίσετε τις αδυναμίες σας, να θυμηθείτε ξανά το λεξιλόγιο που έχετε ξεχάσει και να το χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε τις σκέψεις σας και να ακούσετε άλλους ανθρώπους.

3. Αποκτήστε μεγαλύτερη επαφή με την Ελλάδα.

Για να κάνετε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, προσπαθήστε να «βυθίσετε» τον εαυτό σας στον ελληνικό πολιτισμό. Ακούστε τραγούδια (διαβάζοντας και τους στίχους π.χ. εδώ), δείτε ταινίες και σειρές ή παρακολουθήστε κάποια ομιλία online (π.χ. εδώ) ή ακούστε ένα παραμύθι για παιδιά (π.χ. εδώ)

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι η καλύτερη επιλογή σας

Κάντε ξανά μαθήματα μετά την παύση σας, κι αυτό είναι ένα υπέροχο πρώτο βήμα! Αν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να κάνετε ξανά μερικά επαναληπτικά μαθήματα πριν προχωρήσετε από εκεί όπου είχατε μείνει. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε ξανά στις ανάγκες σας χωρίς το άγχος της μελέτης καινούριου υλικού.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού προσφέρει ένα πολύπλευρο πολιτιστικό και γλωσσικό πρόγραμμα, διάρκειας δύο εβδομάδων, στο νησί της Σαντορίνης. Μαζί μας θα μάθετε ελληνικά μέσω μαθημάτων αλλά και μέσω της επικοινωνίας με τους ντόπιους, ενώ θα γνωρίσετε πολλές πλευρές του πολιτισμού της Ελλάδας μέσα από καθημερινές δραστηριότητες όπως η  μαγειρική, το τραγούδι και ο χορός. Εγγραφείτε τώρα εδώ!

Go to Top