Ευάγγελος Καραλής

Η Σταχομαζώχτρα – ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στο νησί της Σκιάθου το 1851. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη. Είναι γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», γιατί είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την πνευματικότητα και τον χριστιανισμό. Έγραψε πάρα πολλά διηγήματα, τα οποία κατέχουν σπουδαία θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία. Μελέτησε την ανθρώπινη ψυχολογία (είναι ο… Ντοστογιέφσκι της ελληνικής λογοτεχνίας)και τα ήθη της εποχής του, και τα μετέφερε με λυρισμό στα ηθογραφήματά του. Ανάμεσα στο υπόλοιπο έργο του, έγραψε περίπου 26 χριστουγεννιάτικα διηγήματα.

Η Σταχομαζώχτρα

Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Σταχομαζώχτρα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1889 στην εφημερίδα «Εφημερίς». Είναι ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Περίληψη

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια περιοχή της Εύβοιας, γύρω στο 1860. Η πρωταγωνίστρια του διηγήματος είναι η θεία Αχτίτσα. Η Αχτίτσα είναι χήρα και έχει χάσει τα δύο της παιδιά. Έχει όμως έναν γιο ο οποίος είναι μετανάστης στην Αμερική και σπάνια ακούει νέα του. Προσπαθεί να αναθρέψει μόνη της τα δύο εγγόνια της, τον Γέρο και τη Πατρώνα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν με πολλή αγάπη, όμως ζουν φτωχικά. Έτσι η Αχτίτσα αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η βασική δουλειά της είναι να μαζεύει στάχυα σε χωράφια, γι’ αυτό και ο συγγραφέας την αποκαλεί Σταχομαζώχτρα. Το διήγημα εξιστορεί τη σκληρότητα που δείχνει η κοινωνία απέναντι σε μια γυναίκα που παλεύει για την επιβίωσή της καθώς και τη  φτώχεια που επικρατούσε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όμως έχει όμορφο τέλος. Παραμονές Χριστουγέννων ο γιος της της στέλνει ένα γράμμα από την Αμερική μαζί με πολλά χρήματα. Έτσι, η ζωή των παιδιών και της γιαγιάς τους αλλάζει προς το καλύτερο.

  • Μπορείτε να διαβάσετε τη Σταχομαζώχτρα και άλλα 7 χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην ιστοσελίδα της Ανοικτής Βιβλιοθήκης.
  • Επίσης, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το διήγημα «Η Σταχομαζώχτρα» στο παρακάτω βίντεο:
Πηγές:

https://www.papadiamantis.net/

https://www.sansimera.gr/anthology/587

Go to Top