5 Συμβουλές για να Διατηρήσετε τα Ελληνικά σας.

Έχετε αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να μάθετε ελληνικά και δεν θέλετε να τα ξεχάσετε! Δείτε αυτές τις πέντε έξυπνες συμβουλές για να διατηρήσετε τις ικανότητές σας στην ελληνική γλώσσα.

1. Ακούστε μουσική και τραγουδήστε

Πολλά άρθρα προτείνουν να ακούτε μουσική στα ελληνικά, που είναι εξαιρετική συμβουλή, αλλά είναι επίσης καλή ιδέα να το κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να ξεκινήσετε να τραγουδάτε κι εσείς μαζί. Μπορείτε εύκολα να βρείτε στίχους στο διαδίκτυο και το τραγούδι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την προφορά σας. Ελέγξτε τις διάφορες μουσικές πλατφόρμες ή το YouTube, για να φτιάξετε λίστες με ελληνικά τραγούδια που σας αρέσει να τραγουδάτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις λίστες που έχουμε φτιάξει εμείς για σας στο κανάλι μας στο you tube https://www.youtube.com/channel/UC3cVR4VYnfuh2QVVgZNmZGQ/playlists  Ζητήστε μας τους στίχους ή ψάξτε τους εδώ https://stixoi.info/  ή εδώ https://kithara.to/  μαζί με τα ακόρντα.

2. Διαβάστε άρθρα

Διαβάζοντας τις ειδήσεις στο διαδίκτυο, μπορείτε να μένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την κατανόηση γραπτού λόγου σας, αλλά επίσης σας κρατά συνδεδεμένους με τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν χρειάζεται πάντα να διαβάζετε ρεπορτάζ ειδήσεων — δείτε τις ενότητες κουζίνα, ταξίδια, στυλ και αθλητικά σε αυτά τα περιοδικά π.χ. https://www.vita.gr/. Είναι πάντα χρήσιμο να έχετε μια σύγχρονη εικόνα για τον κόσμο. Ακόμη καλύτερα, εγγραφείτε συνδρομητές στο Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, το περιοδικό το οποίο πουλάνε οι άστεγοι της Αθήνας, με εξαιρετικό περιεχόμενο. https://shedia.gr/  (έχει και αγγλική έκδοση!) 

Σας προτείνουμε να αρχίσετε με εφημερίδες όχι της Αθήνας αλλά της υπόλοιπης Ελλάδας, π.χ. https://www.lesvosnews.net/. Από τις εφημερίδες της Αθήνας σάς προτείνουμε την Εφημερίδα των Συντακτών https://www.efsyn.gr/ (της Αντιπολίτευσης) και την Καθημερινή https://www.kathimerini.gr/   (της Κυβέρνησης της Ν.Δ.) .

3. Παρακολουθήστε σειρές και ταινίες

Χρειάζεστε μια δικαιολογία για να «χουχουλιάσετε» με ένα ωραίο ποτό και να δείτε μια νέα ταινία ή σειρά; Χρησιμοποιήστε το για να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας ικανότητες. Αντί να παρακολουθείτε μια μεταγλωττισμένη έκδοση στη μητρική σας γλώσσα, διαλέξτε μια ταινία ή μια σειρά που είναι στα ελληνικά. Όλοι έχει τύχει να δούμε κάτι στην αρχική γλώσσα και να ανακαλύψουμε ότι οι μεταφράσεις ήταν λάθος! Το να βλέπετε ταινίες και σειρές στα ελληνικά θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε απλές λέξεις και εκφράσεις της καθημερινής ζωής, που μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε καλά σε ένα περιβάλλον τάξης. Θα σας προτείνουμε τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές σε άλλες αναρτήσεις!

4. Κάντε γλωσσικούς φίλους

Βρείτε έναν γλωσσικό συνεργάτη για να διατηρήσετε τις ικανότητές σας στον προφορικό λόγο. Οι συνεδρίες Tandem συνήθως δίνουν την ευκαιρία να βρείτε  κάποιον που θέλει να μάθει μια γλώσσα που γνωρίζετε μέσω συναντήσεων σε ένα καφέ ή μια βόλτα. Μιλάτε μια γλώσσα για συγκεκριμένο χρόνο, και μετά αλλάζετε στην άλλη γλώσσα.Εάν είστε σε ένα μεσαίο ή υψηλό επίπεδο στα ελληνικά, ξεκινήστε να γνωρίσετε Έλληνες και Ελληνίδες που θα ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα σας! Προσοχή όμως: το tandem δεν είναι για αρχάριους μαθητές. Κάνετε πρακτική σε όσα ήδη ξέρετε. 

5. Κάντε μαθήματα

Δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά ακόμη κι ένα πρόγραμμα σε κάτι διαφορετικό (αρκεί τα μαθήματα να γίνονται στα ελληνικά). Υπάρχουν μαθήματα όλο τον χρόνο σε σχεδόν κάθε αντικείμενο που μπορείτε να φανταστείτε: από ζωγραφική και παραδοσιακούς χορούς έως ρεμπέτικη μουσική και μαγειρική.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού προσφέρει θερινά(καλοκαιρινά) και χειμερινά πολιτιστικά προγράμματα με μαθήματα κεραμικής, ξυλογλυπτικής, μαγειρικής και άλλα μαθήματα στο νησί της Σαντορίνης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.

2022-03-01T12:27:02+00:00Tags: , , |
Go to Top