ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ! Μάθημα ελληνικών για παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα

Το πρώτο συστηματικό και οργανωμένο μάθημα ελληνικής για ξενόγλωσσα ή δίγλωσσα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ! Μια πρωτοβουλία καθηγητών ειδικευμένων στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας.

Θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά (οικογένεια, σπίτι, κήπος, ζώα, παιχνίδια, ταξίδια, μουσική, τεχνολογία, παραμύθια, σπορ, γιορτές κ.α.)

Σύγχρονες και ασύγχρονες συναντήσεις: τα παιδιά συναντούν τον δάσκαλο μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε μια σύγχρονη συνάντηση Skype, όπου κάνουν πρακτική στην προφορική έκφραση, την ανάγνωση και μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό. Έχουν πρόσβαση 24/7 στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του Moodle με όλο το εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, βίντεο, ηχητικά  αρχεία, λεξικά και άλλους πόρους. Ο δάσκαλος αναθέτει   εργασία στο σπίτι, αλλά κάθε παιδί μπορεί επίσης να ακολουθήσει τον δικό του ρυθμό, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εκτίθεται στα ελληνικά και τη βοήθεια που μπορούν να έχουν από την οικογένεια: μπορούν να διαβάσουν κείμενα, να ακούσουν αρχεία ήχου, να εργαστούν με διαφορετικές δραστηριότητες και παιχνίδια και να παρακολουθήσουν επιλεγμένα βίντεο.

Διδακτικά υλικά επικεντρωμένα στις τέσσερις επικοινωνιακές δεξιότητες (παραγωγή και κατανόηση προφορικού λόγου παραγωγή και κατανόηση γραπτού λόγου) και στην πολιτισμική επίγνωση. Ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων.

Υπο-ενότητες κάθε μαθήματος: ακούω, μιλάω, διαβάζω, γράφω, ζωγραφίζω, τραγουδάω, παίζω θέατρο, παίζω παιχνίδια, μαθαίνω λέξεις, μαθαίνω γραμματική και ορθογραφία, τι ήξερα από πριν και τι έμαθα στο μάθημα αυτό.

Παιχνίδια ενδιαφέροντα και διαδραστικά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και την αξιοποίηση του διαδικτύου

Κείμενα ειδικά γραμμένα για παιδιά που ζουν στον σημερινό πολυπολιτισμικό κόσμο

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ α! (7-9 ετών)

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ β!  (10-12 ετών)

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ-Μυθολογία και Ιστορία  (9-13 ετών). Εξερευνήστε τους πιο υπέροχους μύθους του κόσμου, εξοικειωθείτε με τους θεούς και τις θεές, τους ήρωες και τις ηρωίδες της Αρχαίας Ελλάδας. Ανακαλύψτε τη σύνδεση της ελληνικής μυθολογίας με τον σύγχρονο κόσμο μέσω της ετυμολογίας και των σύγχρονων θρύλων και εθίμων.

 

Εκπαιδευτές: οι καθηγητές είναι φιλόλογοι με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα που έχουν αποφοιτήσει από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν εκπαιδευτεί στη διδασκαλία μέσω Διαδικτύου και έχουν εμπειρία στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας