Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού | Hellenic Culture Centre

 

 

Διεθνές Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Σαντορίνη

από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

www.hcc.edu.gr

 

Μετά από 21 χρόνια διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην Ικαρία, στη Λέσβο και στην Αθήνα, βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο μέρος. Από το 2014, τα καλοκαιρινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού γίνονται στην πανέμορφη Σαντορίνη, με την υποβλητική ατμόσφαιρα του ηφαιστειακού τοπίου, και συγκεκριμένα στο γραφικό Μεγαλοχώρι με τα γεμάτα φως κυκλαδίτικα χρώματα.

Μια παρέα ανθρώπων από όλον τον κόσμο μιλά και εκφράζεται στα ελληνικά, τραγουδά, χορεύει και συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού με κέντρο τη γνώση, το σεβασμό και την αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το κέφι της ελληνικής παράδοσης αλλά και το ανήσυχο πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας θα ζωντανέψουν μέσα από ήχους και λέξεις ελληνικές που εκφράζουν διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα.

 

photo comp 2

 

«Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει!» 😊

Λόγω της κρίσης COVID-19 το θερινό Διεθνές Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Σαντορίνη θα προσφέρει μόνο ιδιαίτερα μαθήματα μαζί με όλες τις σχετικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Ελάτε με τους  φίλους και τους συγγενείς σας και απολαύστε αποκλειστικές υπηρεσίες! Ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας θα προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 για όσες ώρες επιθυμείτε. Δημιουργήστε το δικό σας ευέλικτο πρόγραμμα Γλώσσας και Διακοπών!

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

 • Εντατικά Προγράμματα Νέας Ελληνικής για μη φυσικούς ομιλητές διάρκειας μίας εβδομάδας (20+7 ωρών): Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 13:30 ή από τις 11:30 έως τις 16:30. Τα δίδακτρα περιλαμβάνουν ένα διαδραστικό υπαίθριο εργαστήριο διάρκειας 7 ωρών, που λαμβάνει χώρα κάθε Σάββατο. Γλώσσα εργασίας: Ελληνικά (όλοι οι καθηγητές μιλούν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, αν χρειαστούν). Δείτε εδώ για τις ημερομηνίες έναρξης, τα επίπεδα και τα δίδακτρα.
 • Ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, σχεδιασμένα ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Γλώσσα εργασίας: Ελληνικά (όλοι οι καθηγητές μιλούν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, αν χρειαστούν). Δείτε εδώ για τα δίδακτρα για το ιδιαίτερο μάθημα.
 • Ταχύρρυθμα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για αρχάριους (crash course 2 ωρών). Για τους επισκέπτες της Σαντορίνης που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας.
 • Μενού Δραστηριοτήτων: Γνωριμία με την πλούσια τοπική ιστορία και τις παραδόσεις του Αιγαίου, κατανόηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά και Ελληνικά. Οι  μαθητές των Εντατικών Προγραμμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες από το Μενού με μειωμένο κόστος. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται ανάλομα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Για τη Σαντορίνη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει ανακηρυχθεί το ομορφότερο νησί της Μεσογείου και ένα από τα δέκα ομορφότερα μέρη στον κόσμο, με τοπίο που θα σας κόψει την ανάσα.

Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 7 χμ. από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού. Έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα και είναι ένα από τα λίγα χωριά που χαρακτηρίζονται, και τυπικά, ως παραδοσιακά. Περιτριγυρίζεται από αμπελώνες και είναι γεμάτο με εκκλησίες με δαντελένια καμπαναριά και με άσπρα σπίτια σε στενά δρομάκια.

Το Μεγαλοχώρι είναι πολύ κοντά στον Πύργο και στο Εμπορείο. Και τα τρία χωρία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, είναι ήσυχα ακόμα και τον Αύγουστο, και προσφέρουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό σε χαμηλές τιμές.

Θα βρείτε το σχολείο μας στη δεύτερη είσοδο του χωριού, απέναντι από την παραδοσιακή ταβέρνα του Γερομανώλη.

photo comp 4

 

   

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι μαθητές διαμένουν σε άλλα ξενοδοχεία και πανσιόν με ειδικές μειωμέμνες τιμές. Ζητήστε μας τον κατάλογο με τα προτεινόμενα καταλύματα για τους μαθητές μας.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εξειδικεύεται στη διδασκαλία της ελληνικής ως Ξένης και ως Δεύτερης γλώσσας από το 1995. Στόχος του είναι η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και η ανάπτυξη γλωσσικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής πραγματικότητας.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 από το νησί Ικαρία, όπου διοργάνωνε με επιτυχία επί δέκα χρόνια ένα από τα πρώτα καλοκαιρινά σχολεία για ελληνικά στην Ελλάδα, με μαθήματα ελληνικών, πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και σεμινάρια καθηγητών που διδάσκουν την ελληνική ως ξένη γλώσσα, και συνέχισε τη δράση του στην Αθήνα, όπου τώρα εδρεύει, αλλά και σε επιλεγμένα μέρη της ελληνικής περιφέρειας και του εξωτερικού (Λέσβος, Βρυξέλλες).

Η κατάρτιση διδασκόντων στη διδακτική μεθοδολογία συμπληρώνεται με σεμινάρια εξειδίκευσης στη Διαπολιτισμική εκπαίδευση, στην Εκπαίδευση ενηλίκων και στην Εκπαίδευση για την Ειρήνη.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό (φιλολόγους, γλωσσολόγους, μεταφραστές ) καθώς και από ειδικούς συνεργάτες (νομικούς, οικονομολόγους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες), οι οποίοι εργάζονται στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

 

Προετοιμασία για τις Εξετάσεις για την Ελληνική Ιθαγένεια μέσω Πολιτογράφησης 

Περιγραφή

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού αναλαμβάνει υπεύθυνα την προετοιμασία των υποψηφίων για τις Εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), οι οποίες γίνονται από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2021.

Τα μαθήματα γίνονται μέσω διαδικτύου (online πλατφόρμας με εκπαιδευτικά υλικά  και Skype).

Τα μαθήματα που το Κέντρο μας προσφέρει οδηγούν στις εξετάσεις του ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021  και διαρκούν 27 εβδομάδες: από 8/4/21 έως και 10/10/21 με διάλειμμα 26/4/21-3/5/21 και 9/8/21-22/8/21.

Τα μαθήματα με καθηγητή γίνονται μία φορά/ εβδομάδα για ένα δίωρο (120 λεπτά).

Τα μαθήματα αρχίζουν από:

-  08/04/2021,   α’ κύκλος ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

-  03/06/2021-22/7/2021 β’ κύκλος

-  29/07/2021, διάλειμμα Δεκαπενταύγουστου-30/09/2021 γ’ κύκλος

Αρχίζουμε στις 8/4/21 και κάθε 8 εβδομάδες, και μπορείτε να συνεχίσετε για να μελετήσετε μαζί μας όλα τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων. Προσοχή: όλα τα θέματα μπορούν να διδαχθούν μόνο εάν παρακολουθήσετε ολόκληρο το πρόγραμμα (550+ θέματα της Τράπεζας Θεμάτων)

 

Τι είναι οι Εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)   και η διαδικασία πιστοποίησης γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού πολιτών τρίτων χωρών;

Η Πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού γίνεται με σκοπό την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή υπηκόων των χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξετάσεις είναι γραπτές με βάση μια Τράπεζα Θεμάτων, η οποία περιέχει συγκεκριμένες ερωτήσεις. Μετά την επιτυχία στις εξετάσεις αυτές γίνεται και προφορική συνέντευξη. «Με τον Ν. 4735/2020 ο αιτών, αφού αποκτήσει το Π.Ε.Γ.Π. θα περνάει στο τελικό στάδιο μια σύντομη συνέντευξη από τριμελή επιτροπή εισηγητών των Διευθύνσεων Ιθαγένειας για να διαπιστωθεί η κοινωνική και οικονομική του ένταξη. Οι κανόνες διεξαγωγής των συνεντεύξεων αυτών θα ακολουθούν πρότυπο εγχειρίδιο που εκπονείται από μικτή ομάδα στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα λαμβάνεται κάθε πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση των προβλέψεων του Κώδικα προς όφελος του αιτούντος» όπως αναφέρεται από τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας.

Οι εξετάσεις γίνονται σε εξεταστικά κέντρα που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, εάν έχετε και όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, για τα οποία πρέπει να ενημερωθείτε εκ των προτέρων από κάποιον Νομικό. 

 

Σε ποιον απευθύνεται; 

α) σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν ηλικία τουλάχιστον 18 ετών και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εάν έχουν και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά

β) σε αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες με 3 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα

γ) σε Έλληνες ομογενείς άνω των 18 ετών

δ) σε κατόχους της άδειας επί μακρόν διαμένοντος και της άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς

ε) συζύγους Ελλήνων και Ελληνίδων με τέκνο και με 3 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα

στ) μετανάστες με 7 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, εάν έχουν και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά *

 *ΠΡΟΣΟΧΗ! Η απόκτηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας (έστω και επιπέδου ανώτερου από το Β1!) που αποκτήθηκε μετά από εξετάσεις από το Υπουργείο Παιδείας – Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις εξαίρεσης κάποιου από τις εξετάσεις. Ο διαγωνισμός για την απόκτηση του Π.ΕΓ.Π είναι ενιαίος και περιλαμβάνειτα θέματα:, ΓΛΩΣΣΑ, ιστορία, γεωγραφία, ελληνικό πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς.

 

Πώς μπορώ να μάθω το επίπεδό μου στην ελληνική γλώσσα;

Για να κάνουμε μια δωρεάν εκτίμηση του επιπέδου ελληνομάθειας και των στόχων που πρέπει να θέσετε, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα κάνετε προφορικό και πιθανώς και γραπτό τεστ και θα σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε την προετοιμασία σας.

 

Μεθοδολογία

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής σας με την κατάθεση των διδάκτρων (για 16 ώρες μαθήματος σε 8 εβδομάδες) σας δίνουμε πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, όπου έχουμε τα υλικά προετοιμασίας. Μελετάτε τα υλικά και κάνετε τις ασκήσεις. 

Μία φορά την εβδομάδα συναντάτε τον καθηγητή ή την καθηγήτρια σας online μέσω Skype για δύο ώρες. Μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε τις ώρες προετοιμασίας, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο, εφόσον εργάζεστε και μόνοι σας στο σπίτι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε δημιουργήσει μαζί με τον καθηγητή/ την καθηγήτριά σας.

Θα δημιουργηθούν τμήματα βραδινά 20.30-22.30 και πρωινά 08.00-10.00

Τα μαθήματα για το πρόγραμμα αυτό είναι δίωρα, 120 λεπτά. 

Πού γίνεται το μάθημα;

Τα μαθήματα από απόσταση (online) γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-learning που έχει αναπτύξει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Μία φορά/ εβδομάδα για δύο ώρες συναντιέστε με τον καθηγητή/ την καθηγήτριά σας και τους συμμαθητές σας στο Skype.

Υπάρχουν ιδιαίτερα μαθήματα;

Τα μαθήματα είναι συνήθως ομαδικά και βασίζονται στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε δημιουργήσει για το μάθημα αυτό. Οι στόχοι τίθενται από κοινού με τους σπουδαστές. 

Τα ιδιαίτερα μαθήματα όμως είναι δυνατά, μετά από συνεννόηση με τη Γραμματεία. 

Περιεχόμενο

Άξονες του προγράμματος προετοιμασίας είναι οι παρακάτω

 • Ελληνική ιστορία
 • Ελληνικός Πολιτισμός
 • Πολιτειακοί θεσμοί
 • Γεωγραφία της Ελλάδας
 • Τυπολογία των ασκήσεων των εξετάσεων
 • Σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια της εξέτασης της Γλώσσας
 • Ανάπτυξη των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (παραγωγή και κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου) 
 • Ψυχολογικές παράμετροι της εξεταστικής διαδικασίας και της συνέντευξης, οι οποίες χρειάζεται να διερευνηθούν
 • Ενημέρωση για τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν στις Εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)   
 • Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα κάλυψης της ύλης των εξετάσεων

 

Ποια διδακτικά υλικά χρησιμοποιούνται;

Μέσα από μία σειρά ασκήσεων και στις τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες (παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου) στο πρότυπο των εξετάσεων οι σπουδαστές καθίστανται ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων και αναπτύσσουν την Πολιτισμική Επίγνωση. 

Χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα διδακτικά υλικά, τα οποία καλύπτουν τα θέματα των εξετάσεων, και οι ασκήσεις της Τράπεζας Θεμάτων, στις οποίες οι μαθητές εξασκούνται περαιτέρω και μετά τα live μαθήματα.

 

Δίδακτρα

Το ομαδικό μάθημα (3-8 μαθητές) κοστίζει 12 ευρώ/ ώρα και προπληρώνεται για 8 εβδομάδες, 192€, και μπορείτε, αν θέλετε, να συνεχίσετε σε νέο κύκλο μαθημάτων.

Το μάθημα με δύο μαθητές κοστίζει 17 ευρώ/ ώρα και προπληρώνεται για 8 εβδομάδες, 272€ και μπορείτε, αν θέλετε, να συνεχίσετε σε νέο κύκλο μαθημάτων.

Το ιδιαίτερο μάθημα μέσω διαδικτύου/ skype κοστίζει 29 ευρώ/ ώρα και πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον μία ώρα/ εβδομάδα. Προπληρώνεται για 5 ώρες κατ’ ελάχιστο, 145€.

Τα μαθήματα ΔΕΝ προσφέρονται για αυτοδιδασκαλία, μπορείτε να εγγραφείτε μόνον εάν κάνετε και μάθημα με καθηγητή/ καθηγήτρια και συναντιέστε κάθε εβδομάδα μαζί του/ της. Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν.

Χρειάζεται να εγγραφείτε στο πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις, προπληρώνοντας τουλάχιστον 5 ώρες, αν κάνετε ιδιαίτερο μάθημα, και 16 ώρες σύγχρονης διδασκαλίας online αν κάνετε ομαδικό μάθημα ή μάθημα για δύο μαθητές. 

 

Εκπαιδευτικοί  

Στα σεμινάρια διδάσκουν έμπειροι φιλόλογοι και εξειδικευμένοι συνεργάτες μας. Υπεύθυνη για το ατομικό πρόγραμμα σπουδών και το χρονοδιάγραμμα των μαθημάτων κάθε μαθητή είναι η κ. Ιφιγένεια Γεωργιάδου, η οποία διδάσκει τη νέα ελληνική από το 1979. Η ίδια έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία προετοιμασίας για εξετάσεις, ιδίως στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Οι σπουδαστές μας έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% κάθε χρόνο σε ανάλογες εξετάσεις ελληνομάθειας.

 

Ημερομηνίες

Για να ετοιμαστείτε για αυτές τις εξετάσεις ελληνομάθειας χρειάζονται το λιγότερο 6 μήνες, εφόσον βέβαια βρίσκεστε ήδη στο επίπεδο ελληνομάθειας Β1. Το καλύτερο είναι λοιπόν να αρχίσετε την προετοιμασία σας από τώρα, εάν  θέλετε να δώσετε εξετάσεις τον Νοέμβριο 2021.

Πότε γίνονται οι εξετάσεις;

Οι πρώτες εξετάσεις με το νέο σύστημα της Τράπεζας θεμάτων έχουν ανακοινωθεί για τις 16 Μαΐου 2021. Οι επόμενες έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν σε έξι μήνες (Νοέμβριο 2021) και θα γίνονται κάθε έξι μήνες. 

Πότε πρέπει να εγγραφώ για να δώσω εξετάσεις;

Πρέπει να εγγραφείτε και να πληρώσετε τα εξέταστρα πριν τις εξετάσεις (εκτός εάν έχετε ήδη πληρώσει με το παλιό σύστημα) με τον ΑΦΜ σας και με άδεια παραμονής σε ισχύ https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/aitiseis/#login 

Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας  για πληροφορίες 

https://www.ypes.gr/g-g-ithageneias/cat-building--kentriki-dieythynsi-ithageneias   

Πότε γίνονται τα μαθήματα προετοιμασίας;

Θα συναντάτε τον καθηγητή/καθηγήτρια μας 1 φορά την εβδομάδα για 2 ώρες και θα κάνετε ασκήσεις στην πλατφόρμα μας μόνοι σας όλη την εβδομάδα.

Θα δημιουργηθεί ένα βραδινό τμήμα – 20:30 -22:30 μ.μ. και ένα πρωινό τμήμα 08:00 – 10:00 π.μ. 

 

Πιστοποίηση

Δίνουμε βεβαίωση παρακολούθησης του μαθήματος που θα κάνετε για την προετοιμασία για εξετάσεις.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και ως σχολείο γλωσσών από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΕΟΠΠΕΠ κωδικός 2101782/ 2018 και 2308668/2018).

Προσφέρουμε μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις και άλλα πιστοποιητικά ελληνομάθειας. Οι εξετάσεις διοργανώνονται από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και επιβλέπονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις;

Για περισσότερες πληροφορίες και συνάντηση ατομικής συνέντευξης για ανάλυση εκπαιδευτικών αναγκών επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη της Προετοιμασίας για τις εξετάσεις κ. Ιφιγένεια Γεωργιάδου, τηλ. +306944105484, στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Skype name: hellenic.culture.centre. 

 

Γλώσσα εργασίας

Η Ελληνική είναι η γλώσσα εργασίας στο μάθημα αυτό. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επίπεδο ελληνομάθειας τουλάχιστον Β1.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ

Περιγραφή 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ένα νέο μάθημα με τον David Farmer, βραβευμένο συγγραφέα, σκηνοθέτη και σύμβουλο θεάτρου. Ο David προσφέρει εκπαίδευση και παρουσιάσεις για οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το μοναδικό σεμινάριο ενός μήνα σάς δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε θεατρικά παιχνίδια και στρατηγικές, για να εμπλέξετε τους μαθητές σας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και της μητρικής τους ως ξένης γλώσσας. Ο ειδικός στο θέατρο David Farmer σας καθοδηγεί σε δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις τάξεις γλωσσών στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Θα υπάρχει χρόνος για να εξερευνήσετε ένα ευρύ φάσμα θεατρικών προσεγγίσεων, να συζητήσετε κοινά ζητήματα με συναδέλφους και να επινοήσετε πρακτικές λύσεις. Θα φύγετε με έναν φάκελο γεμάτο αποτελεσματικά σχέδια μαθήματος, που εγγυώνται ότι θα ζωντανέψουν τα γλωσσικά μαθήματά σας.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (HCC) έχει βραβευτεί με το βραβείο Φροντίδας για Ποιότητα GINGO AWARD 2012 για το μάθημα «Διδάσκω Ελληνικά». Είναι ένα γνωστό Κέντρο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα από το 2000 και είναι το πρώτο Κέντρο EUROLTA στην Ελλάδα που πιστοποιεί τους καθηγητές ξένων γλωσσών μέσω του Διεθνούς Δικτύου Γλωσσών https://icc-languages.eu/eurolta/ 

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες αναμένεται να έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν:

 • να επιλέγουν τις κατάλληλες θεατρικές στρατηγικές για τη διοργάνωση ενός αποτελεσματικού μαθήματος γλώσσας
 • να προσαρμόζουν, παράγουν, εφαρμόζουν και αξιολογούν τα κατάλληλα θεατρικά παιχνίδια
 • να αναπτύσσουν την παραγωγή προφορικού λόγου των μαθητών τους μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων
 • ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα γλωσσικά παιχνίδια που μπορούν να διεξαχθούν online με τους μαθητές σας

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες για την προετοιμασία τους και θα κληθούν να σχηματίσουν μια διαδικτυακή κοινότητα στο τέλος του μαθήματος. Απαιτείται από εσάς να φέρετε και να μοιραστείτε δείγματα διδακτικού υλικού και βιβλίων που χρησιμοποιείτε σε όλο το πρόγραμμα σπουδών, έτσι ώστε το μάθημα να έχει πρακτικό χαρακτήρα. Η διαδικτυακή κοινότητα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν διδακτικό υλικό και στρατηγικές διδασκαλίας, καθώς και προτάσεις και χρήσιμες ιδέες για την προώθηση αποτελεσματικής και ευχάριστης μάθησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σε ποιον απευθύνεται 

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για :

-όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων που ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΓΛΩΣΣΕΣ και επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις στρατηγικές διδασκαλίας, να μοιραστούν ευχάριστες και αποτελεσματικές θεατρικές τεχνικές με συναδέλφους από άλλες χώρες και να εξασκηθούν σε πολλές θεατρικές δραστηριότητες στο ρόλο των μαθητών.

 

 • διδάσκοντες οποιαδήποτε γλώσσα: ξένη γλώσσα, δεύτερη γλώσσα, κλασική γλώσσα όμως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά 
 • άτομα που εργάζονται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ), σε ΜΚΟ, σε οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • εκπαιδευτές ενηλίκων σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και αλλού
 • νέους εργαζόμενους σε ΜΚΟ

Αν εργάζεστε ως καθηγητής γλώσσας σε:

 • σχολείο / ινστιτούτο / εκπαιδευτικό κέντρο 
 • κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων 
 • μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένωση/ ΜΚΟ
 • οργανισμό που εργάζεται με ομάδες μεταναστών ή μειονότητες
 • πολιτιστική οργάνωση, βιβλιοθήκη, μουσείο που οργανώνει γλωσσικά εκπαιδευτικά προγράμματα
 • ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες για ενήλικες)
 • σχολείο για νέους και ενηλίκους μαθητές με ειδικές ανάγκες
 • δημόσια ή ιδιωτική, μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιχειρήσεων) που έχει ή θέλει να οργανώσει ένα τμήμα γλωσσικής εκπαίδευσης
 • κοινωνικό εταίρο ή άλλον εκπρόσωπο της επαγγελματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιμελητηρίων, βιοτεχνικών ή επαγγελματικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που προσφέρουν γλωσσική εκπαίδευση στα μέλη τους

 

μπορείτε να συμμετάσχετε στο μάθημα!

 

Μεθοδολογία 

 

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες για σχετική βιβλιογραφία για θεατρικά παιχνίδια στα μαθήματα γλωσσών καθώς και για σχετικούς εκπαιδευτικούς πόρους στο διαδίκτυο. Θα λάβουν άρθρα σχετικά με το θέμα. Πριν από το μάθημα, θα τους ζητηθεί να περιγράψουν το σχολείο ή οργανισμό  στον οποίο εργάζονται,  τα βασικά χαρακτηριστικά των μαθητών τους και το δικό τους επαγγελματικό υπόβαθρο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης φυλλάδια, πρωτότυπο υλικό από τον David Farmer, μια λίστα γλωσσικών παιχνιδιών και ιστοτόπων για εργαλεία διδασκαλίας. 

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να σχηματίσουν ένα δίκτυο που θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης. Μέσα σε αυτό το δίκτυο, θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν διδακτικό υλικό και θεατρικά παιχνίδια, καθώς και χρήσιμες ιδέες για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνδυασμένοι τρόποι μάθησης

Οι εκπαιδευτικοί θα μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τη χρήση θεατρικών τεχνικών και στρατηγικών στη διδασκαλία και τη μάθηση μέσω μιας ειδικής ομάδας Facebook ή / και μιας πλατφόρμας Moodle.

Προετοιμασία 

Πριν από το μάθημα οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φέρουν υλικό και να περιγράψουν τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται, τα βασικά χαρακτηριστικά των μαθητών τους και το δικό τους επαγγελματικό υπόβαθρο. Απαιτείται επίσης να φέρουν και να παρουσιάσουν δείγματα του διδακτικού υλικού που χρησιμοποιούν (βιβλία για όλο το πρόγραμμα σπουδών σε ψηφιακή μορφή ή έντυπο αντίγραφο) και άλλες εργασίες που έχουν να κάνουν ή έχουν κάνει με τους μαθητές τους. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες για την ομάδα μαθημάτων (εκπαιδευτές, διοργανωτές, άλλοι συμμετέχοντες). Οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για την αποστολή όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τον τόπο και το ταξίδι.

Follow up

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή κοινότητα σε μια πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης. Μέσα σε αυτό το δίκτυο θα μπορούν να ανταλλάσσουν διδακτικό υλικό, πληροφορίες σχετικά με τη διδασκαλία μέσω θεατρικών τεχνικών σήμερα στην Ευρώπη καθώς και πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα. Θα μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες για την προώθηση της χρήσης του θεάτρου στη διδασκαλία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκά projects KA1, KA2 ή ΚΑ3

Διαχείριση ποιότητας - Ευρωπαϊκή διάσταση

Συμμετέχοντες από τουλάχιστον δύο χώρες συμμετέχουν σε αυτό το σεμινάριο κατάρτισης εκπαιδευτικών, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών από διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια.Περιεχόμενο

Ωράριο: 17.30- 20.30 ώρα Ελλάδας (16.30-19.30 CET Κεντρικής Ευρώπης), 4 μέρες- 12 ώρες εργαστήριο σε ζωντανή σύνδεση με τον εκπαιδευτή και 13 ώρες ασύγχρονης ατομικής εργασίας , συνολικά 25 ωρών. Δίδακτρα 

130 ευρώ. Περιλαμβάνει: εκπαίδευση, εκπαιδευτικό υλικό, πιστοποιητικό παρακολούθησης, τιμολόγιο με ΦΠΑ

 

Ειδική προσφορά: Έκπτωση 15% στα σχετικά βιβλία του David:

- 101 παιχνίδια και δραστηριότητες θεάτρου (Lulu 2007)

- Μαθαίνοντας μέσω του θεάτρου στο Δημοτικό (Δραματική πηγή 2011)

- 101 περισσότερα θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες (CreateSpace 2012)

 

Εκπαιδευτής

 Ο David Farmer, ο κύριος εκπαιδευτής, εμπνέει, ενθαρρύνει και εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς για τη δύναμη του θεάτρου να μεταμορφώσει τη μάθηση. Μετά από μια ξεχωριστή καριέρα ως σκηνοθέτης θεάτρου και παραγωγός παραστάσεων και εργαστηρίων για νέους σε όλο τον κόσμο είναι ένας περιζήτητος ομιλητής, εκπαιδευτής και συγγραφέας. Το διαδικτυακό του μάθημα Θεατρικά Παιχνίδια για Διδασκαλία Γλωσσών κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Πόρου για Εκπαιδευτικούς από την Αγγλόφωνη Ένωση. Είναι ο συγγραφέας πολλών ευπώλητων βιβλίων για το θέατρο, συμπεριλαμβανομένων των «101 θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες» και «Μαθαίνοντας  μέσω του θεάτρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Ημερομηνίες 

Δευτέρες 26/4/2021, 3/5/2021, 10/5/2021, 17/5/2021 . ΩΡΑ 16.30-19.00 CET Central European Time ή 17.30-20.00 ώρα Ελλάδας  ΜΕΣΩ ΖΟΟΜ

 

Αυτό το μάθημα μπορεί επίσης να διοργανωθεί σε οποιεσδήποτε άλλες ημερομηνίες στη Σαντορίνη ή την Αθήνα, για ομάδες τουλάχιστον 7 εκπαιδευτικών μετά την πανδημία.


Πιστοποίηση

Το Κέντρο μας εκδίδει Βεβαίωση Παρακολούθησης για τα σεμινάρια κατάρτισης που έγιναν, για να υποβληθεί σε ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς και προκηρύξεις θέσεων. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και ως σχολείο γλωσσών από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΕΟΠΠΕΠ κωδικός 2101782/ 2018 και 2308668/2018). 

 

Γλώσσα εργασίας

Το μάθημα προσφέρεται στα Αγγλικά, αλλά το περιεχόμενό του μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. 

Μπορείτε να φέρετε μαζί σας τον δικό σας διερμηνέα από την αγγλική και έτσι θα μπορούμε να καλωσορίσουμε καθηγητές όλων των γλωσσών.

Η εμπειρία των συμμετεχόντων:

 • I only wish that there would be extra seminars to learn more tools because you whetted my appetite for drama games in education. 4 weeks is just not enough.
 • Whoosh! Thank you for this training! It's always nice to play, even with strangers!
 • So long, farewell, auf wiedersehen, goodbye - I'm sad to go, I cannot tell a lie

 

 

 

 

Η διδασκαλία της Γραμματικής σε όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας

ONLINE+ FACE TO FACE 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση εγγραφής από τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ


Περιγραφή

Ένα σεμινάριο εκπαίδευσης καθηγητών της ελληνικής το οποίο επικεντρώνεται στη διδασκαλία της Γραμματικής σε όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας. Η Γραμματική αρέσει σε καθηγητές και σε ορισμένους μαθητές περισσότερο απ’ ό,τι τους αρέσει το λεξιλόγιο. Πώς θα καταφέρουμε όμως να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών μας και ταυτόχρονα να ξεφύγουμε από την πεπατημένη στη διδασκαλία της Γραμματικής; Και πώς θα επιτύχουμε να διδάσκουμε αποτελεσματικά και όχι απλώς να εξηγούμε τη Γραμματική;

Η διδακτική πρόταση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού βασίζεται στην πολύχρονη εμπειρία του στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης / ξένης γλώσσας και περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να εμπλουτίσετε τη διδασκαλία σας. Η τελική εργασία των εκπαιδευόμενων καθηγητών αφορά στην παραγωγή μιας πρωτότυπης επικοινωνιακής  δραστηριότητας για τη διδασκαλία της Γραμματικής σε όποιο επίπεδο ελληνομάθειας σάς ενδιαφέρει.

 

Σε ποιον απευθύνεται

 • Καθηγητές ελληνικών χωρίς ή με ελάχιστη εμπειρία διδασκαλίας
 • Διδάσκοντες που έχουν εμπειρία στη διδασκαλία ελληνικών σε μη τυπικά περιβάλλοντα, π.χ. σε ΜΚΟ, ή επιθυμούν να διδάξουν μια γλώσσα που γνωρίζουν ή τη ελληνική  γλώσσα ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα
 • Έμπειρους καθηγητές ελληνικών  που πιστεύουν ότι χρειάζεται να αναβαθμίσουν τις πρακτικές τους δεξιότητες
 • Διευθυντές σχολών γλωσσών που προγραμματίζουν να προσφέρουν και ελληνικά ή σχεδιάζουν προγράμματα σπουδών για  τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων μαθητών
 • Άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό, βοηθούς ή αναπληρωτές καθηγητές γλωσσών

 

Μεθοδολογία

Πέρα από τη μελέτη των διδακτικών υλικών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν έξι (6) online συναντήσεις σύγχρονης εκπαίδευσης (προαιρετικές) με τους εκπαιδευτές του σεμιναρίου μέσω skype. Οι εκπαιδευτές θα επικοινωνούν με τους εκπαιδευόμενους μέσω του Φόρουμ της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και θα απαντούν τυχόν ερωτήσεις, ενώ στη σύγχρονη συνάντηση θα συζητιούνται ζητήματα και προβληματισμοί οι οποίοι προκύπτουν από τη μελέτη των διδακτικών υλικών της πλατφόρμας.

Οι σύγχρονες συναντήσεις δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν για να επιλύουν τυχόν απορίες και «συναντούν» online τους συνεκπαιδευομένους. Σε περίπτωση που μία εκπαιδευόμενη/ ένας εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παρακολουθήσει κάποια σύγχρονη συνάντηση, θα λάβει τη συνάντηση βιντεοσκοπημένη.

Οι εκπαιδευόμενοι καθηγητές έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν μία τουλάχιστον απάντηση σε κάθε ενότητα του σεμιναρίου, να απαντήσουν με δέκα τουλάχιστον αναρτήσεις τους σε άλλους εκπαιδευόμενους, να εκπονήσουν μία τελική εργασία καθώς και να συμπληρώσουν τη φόρμα αξιολόγησης του σεμιναρίου.

Οι εκπαιδευτές θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευομένων ώστε να επικοινωνούν μαζί τους μέσω Skype, τηλεφώνου ή e-mail.

 

Περιεχόμενο

Το Σεμινάριο αποτελείται από έξι υπο-ενότητες:

 1. Γραμματική ή Κείμενο;
 2. Πώς διδάσκετε εσείς τη Γραμματική;
 3. Σχεδιασμός διδασκαλίας της Γραμματικής
 4. Υλικά για δημιουργική Διδασκαλία της Γραμματικής
 5. Εργασία
 6. Αναστοχασμός και αξιολόγηση

Πέρα από τη μελέτη των διδακτικών υλικών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνουν έξι (6) online συναντήσεις σύγχρονης εκπαίδευσης (προαιρετικές) με τους εκπαιδευτές του σεμιναρίου μέσω skype. Οι σύγχρονες συναντήσεις δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν για να επιλύουν τυχόν απορίες και να «συναντούν» online τους άλλους συνεκπαιδευόμενους.

 

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα γι’ αυτό το σεμινάριο κατάρτισης είναι 110 ευρώ (30 ώρες σύγχρονης και ασύγχρονης μάθησης)

 

Εκπαιδεύτρια 

Ιφιγένεια Γεωργιάδου, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και πρ. διευθύντρια σπουδών της «Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου Αιολίς». Απόφοιτη του Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας και του Διακρατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος των Πανεπιστημίων Αθήνας και Λονδίνου «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Μετεκπαιδεύτηκε στη χρήση θεατρικών τεχνικών στη διδασκαλία και στην εκπαίδευση ενηλίκων. Συγγραφέας βιβλίων καθώς και άρθρων για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Εκπαιδεύτρια καθηγητών, πιστοποιημένη ICC Master Trainer (εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών των εκπαιδευτών ενηλίκων και των εκπαιδευτικών) και συντονίστρια σεμιναρίων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Ειρήνη στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε άλλους φορείς. Συντονίστρια ερευνητικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδρυτικό μέλος της ΩΣΜΩΣΗΣ-Κέντρου Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής και ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών. Αξιολογήτρια Εκπαιδευτών Ενηλίκων στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ), προγραμμάτων για την εκπαίδευση ενηλίκων στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και δύο Εθνικών Μονάδων του Erasmus plus στην Κύπρο.

Άλλοι εκπαιδευτές ενηλίκων πιστοποιημένοι και έμπειροι στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας  και στην εκπαίδευση ενηλίκων συνεργάζονται επίσης για εξειδικευμένα θέματα σε όλα τα σεμινάρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Ημερομηνίες

30 ώρες (6 ώρες σύγχρονης και 24 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης)

15 Μαρτίου 2021- 25 Απριλίου  2021

 

Πιστοποίηση

Το Κέντρο μας εκδίδει Βεβαίωση Παρακολούθησης για τα σεμινάρια κατάρτισης που έγιναν, για να υποβληθεί σε ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς και προκηρύξεις θέσεων. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και ως σχολείο γλωσσών από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΕΟΠΠΕΠ κωδικός 2101782/ 2018 και 2308668/2018).

 

Γλώσσα εργασίας

Η ελληνική  είναι η γλώσσα εργασίας στο σεμινάριο αυτό.

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ! Μάθημα ελληνικών για παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα

Το πρώτο συστηματικό και οργανωμένο μάθημα ελληνικής για ξενόγλωσσα ή δίγλωσσα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ! Μια πρωτοβουλία καθηγητών ειδικευμένων στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας.

Θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά (οικογένεια, σπίτι, κήπος, ζώα, παιχνίδια, ταξίδια, μουσική, τεχνολογία, παραμύθια, σπορ, γιορτές κ.α.)

Σύγχρονες και ασύγχρονες συναντήσεις: τα παιδιά συναντούν τον δάσκαλο μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε μια σύγχρονη συνάντηση Skype, όπου κάνουν πρακτική στην προφορική έκφραση, την ανάγνωση και μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό. Έχουν πρόσβαση 24/7 στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του Moodle με όλο το εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, βίντεο, ηχητικά  αρχεία, λεξικά και άλλους πόρους. Ο δάσκαλος αναθέτει   εργασία στο σπίτι, αλλά κάθε παιδί μπορεί επίσης να ακολουθήσει τον δικό του ρυθμό, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εκτίθεται στα ελληνικά και τη βοήθεια που μπορούν να έχουν από την οικογένεια: μπορούν να διαβάσουν κείμενα, να ακούσουν αρχεία ήχου, να εργαστούν με διαφορετικές δραστηριότητες και παιχνίδια και να παρακολουθήσουν επιλεγμένα βίντεο.

Διδακτικά υλικά επικεντρωμένα στις τέσσερις επικοινωνιακές δεξιότητες (παραγωγή και κατανόηση προφορικού λόγου παραγωγή και κατανόηση γραπτού λόγου) και στην πολιτισμική επίγνωση. Ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων.

Υπο-ενότητες κάθε μαθήματος: ακούω, μιλάω, διαβάζω, γράφω, ζωγραφίζω, τραγουδάω, παίζω θέατρο, παίζω παιχνίδια, μαθαίνω λέξεις, μαθαίνω γραμματική και ορθογραφία, τι ήξερα από πριν και τι έμαθα στο μάθημα αυτό.

Παιχνίδια ενδιαφέροντα και διαδραστικά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και την αξιοποίηση του διαδικτύου

Κείμενα ειδικά γραμμένα για παιδιά που ζουν στον σημερινό πολυπολιτισμικό κόσμο

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ α! (7-9 ετών)

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ β!  (10-12 ετών)

ΠΑΜΕ, ΠΑΙΔΙΑ-Μυθολογία και Ιστορία  (9-13 ετών). Εξερευνήστε τους πιο υπέροχους μύθους του κόσμου, εξοικειωθείτε με τους θεούς και τις θεές, τους ήρωες και τις ηρωίδες της Αρχαίας Ελλάδας. Ανακαλύψτε τη σύνδεση της ελληνικής μυθολογίας με τον σύγχρονο κόσμο μέσω της ετυμολογίας και των σύγχρονων θρύλων και εθίμων.

 

Εκπαιδευτές: οι καθηγητές είναι φιλόλογοι με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα που έχουν αποφοιτήσει από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν εκπαιδευτεί στη διδασκαλία μέσω Διαδικτύου και έχουν εμπειρία στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας

Διαδικτυακά μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Διαδικτυακά μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ξεκινήσαμε τώρα το διαδικτυακό μάθημα αρχαίας ελληνικής γλώσσας, το οποίο προσφέρθηκε μόνο ως δια ζώσης μάθημα τα προηγούμενα χρόνια.

Σύγχρονες και ασύγχρονες συναντήσεις: Συναντάτε τον δάσκαλο μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε μια σύγχρονη συνάντηση Skype, όπου κάνετε πρακτική στη μετάφραση, μαθαίνετε για τη γραμματική, τη σύνταξη και τον πολιτισμό. Έχετε πρόσβαση 24/7 στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle με όλο το εκπαιδευτικό υλικό και με δραστηριότητες, βίντεο, ηχητικά αρχεία, λεξικά και άλλους πόρους. Ο καθηγητής αναθέτει εργασία για την επόμενη φορά, αλλά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τον δικό σας ρυθμό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της εβδομάδας: μπορείτε να διαβάσετε κείμενα, να ακούσετε αρχεία ήχου, να εργαστείτε με διαφορετικές δραστηριότητες και ασκήσεις και να παρακολουθήσετε βίντεο.

Αναλυτικό πρόγραμμα: Αυτό το μάθημα περιλαμβάνει την εκμάθηση του αλφαβήτου, την Ερασμιακή και τη νεοελληνική προφορά, γνώσεις για τις διάφορες διαλέκτους της Αρχαίας Ελλάδας και για ιστορικά θέματα που συνδέονται με τα κείμενα.

Πρόκειται να μεταφράσουμε κυρίως κείμενα στην κλασική ελληνική (κυρίως την αττική διάλεκτο του 5ου αιώνα π.Χ.). Μια ανθολογία κειμένων συγγραφέων όπως ο Ξενοφών, ο Θουκυδίδης, ο Λυσίας, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και άλλοι είναι το σώμα κειμένων που χρησιμοποιούμε. Περιλαμβάνονται επίσης ο Όμηρος, οι λυρικοί ποιητές και ο Ηρόδοτος. Κάθε μαθητής μπορεί να έχει διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες, τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε.

Ενδιάμεση γλώσσα: Αγγλική ή Νέα Ελληνική.

Στόχοι: αυτό το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των ξενόγλωσσων μαθητών με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα, τον Αρχαίο κόσμο και την ηθική.

Δίδακτρα: Τα μαθήματα που προσφέρονται είναι κυρίως ιδιαίτερα (δίδακτρα 29 ευρώ / ώρα: 60 λεπτά) και ημι-ιδιαίτερα (2 μαθητές, 17 ευρώ / ώρα: 60 λεπτά).

Εκπαιδευτές: οι καθηγητές είναι φιλόλογοι με Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό δίπλωμα, που έχουν αποφοιτήσει από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν εκπαιδευτεί στη διδασκαλία μέσω Διαδικτύου και έχουν εμπειρία στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.